Zoeken

WK-2030 in Marokko stuit op kritiek van Sepp Blatter

11 oktober 2023 - 21:00 - Sport

©

De verrassende keuze van de FIFA om het WK-2030 in zes landen te organiseren, verspreid over drie verschillende continenten, valt niet in goede aarde bij Sepp Blatter, de voorganger van de huidig FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

Afgelopen woensdag heeft de FIFA bekendgemaakt dat Marokko, Spanje en Portugal de gastlanden zullen zijn voor het WK-2030, terwijl de openingswedstrijden in Uruguay, Argentinië en Paraguay zullen plaatsvinden. Sepp Blatter, 87 jaar, is hierover uitermate kritisch. "Het is absurd om het toernooi op deze manier te versnipperen," liet hij weten aan de Zwitserse krant SonntagsBlick. "De eindfase van het Wereldkampioenschap moet een compact evenement zijn."

Lees ook: Royal Air Maroc koopt 200 vliegtuigen voor WK-2030

Blatter, die de FIFA leidde van 1998 tot 2015, is van mening dat de honderdste editie van het toernooi, omwille van historische redenen, volledig in Zuid-Amerika georganiseerd had moeten worden, gezien het allereerste WK in 1930 in Uruguay plaatsvond. Het is niet de eerste keer dat Blatter zijn opvolger bekritiseert; eerder noemde hij de keuze voor Qatar als gastland voor het WK-2022 een "fout".

Lees ook: Dit gaat het WK-2030 aan Marokko kosten

Nog voordat Blatter zijn ongenoegen uitte, waren milieugroeperingen en experts op het gebied van duurzame sport al kritisch over het besluit om het WK-2030 over drie continenten te verspreiden. "De FIFA kiest voor een versplinterde opzet, terwijl ze in 2030, een cruciaal jaar voor het klimaat, de kans hadden om een ecologische revolutie in internationale evenementen te lanceren," reageerde Jérémie Suissa, hoofd van een Franse klimaatorganisatie, tegenover L’Équipe.

Bladna.nl