Zoeken

Wikileaks: "Koning Mohammed VI maakt deel uit van het volk"

6 september 2011 - 21:00 - Marokko

©

In een diplomatiek-kabel van 23 september 2005 vrijgegeven door Wikileaks, zegt Thomas Riley, voormalige Amerikaanse ambassadeur in Marokko, dat koning Mohammed VI ervoor koos in Marokko te blijven om sociale projecten te starten, in plaats van druk te gaan uitoefenen op een aantal wereldmachten over de Sahara tijdens de Algemene Vergadering van de VN dat jaar, om te bewijzen aan de Marokkanen dat hij bij hen hoorde.

De kabel komt terug op bezoeken van koning Mohammed VI, vergezeld door prins Moulay Rachid en lokale ambtenaren, in sommige stedelijke gebieden van Tetouan, Casablanca en Meknes tussen 19 en 22 september 2005, waarbij hij meerdere projecten van de INDH (Nationaal Initiatief voor Menselijke Ontwikkeling) startte.

Thomas Riley zei ook dat Mohammed VI zijn bezoek aan Meknes op het laatste moment veranderde om de vers geverfde en met tapijten bedekte wegen te vermijden. In plaats daarvan stapte de koning richting populaire buurten waar hij met de bewoners sprak.

De koning had toen over stoffige grond gelopen en zich zelfs gebogen om een gehandicapt kind te knuffelen en met andere kinderen te spelen, aldus Riley in zijn kabel.

Deze expressieve beelden, gepubliceerd door vele media, zijn een voorbeeld voor de Marokkaanse overheid, zegt de Amerikaanse ambassadeur nog in zijn kabel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team