Zoeken

Walid voor de rechter wegens bieden onderdak in België

25 maart 2021 - 13:19 - Wereld

©

Het Brusselse collectief Le Steki tekende de getuigenissen op van 11 beschuldigden die in 2018 voor een Belgische rechter moesten verschijnen. Vier van hen zijn in eerste aanleg vrijgesproken en zeven kregen gevangenisstraffen tussen 2 en 13 maanden. Het gaat om illegale migranten en mensen die hen onderdak boden. Het openbaar ministerie ging in beroep tegen de uitspraak en het ’proces van de solidariteit’ begint dus opnieuw. In aanloop naar dit proces verschijnt er een boek met deze getuigenissen en worden ze ook gepubliceerd door nieuwssite De Wereld Morgen.

Eén van die beschuldigden is Walid. Na een lange voorhechtenis werd hij in eerste instantie vrijgesproken door justitie. Maar binnenkort moet hij opnieuw voor de rechter van het Hof van Beroep verschijnen. Walid ontmoette Mahmoud die illegaal in België verbleef in een Brussels café. Toen hij zag dat de man in nood verkeerde, nodigde hij hem uit voor een warme douche. "Beetje bij beetje werden we vrienden. Drie maanden lang bood ik hem onderdak. We aten samen, lachten samen, dronken samen bier, rookten samen jointjes. We kwamen goed overeen, we werden vrienden. Elke dag opnieuw maakte ik me zorgen over hem, want ik wist dat hij naar Groot-Brittannië wou vertrekken".

Hij vertrok ’s nachts en kwam telkens de volgende dag terug. "Wanneer ik hem belde om te vragen hoe het ging zei hij keer op keer: ’Ik ga werken’, wat later tot problemen zou leiden, omdat dit de politiecommissaris ertoe bracht om hem te beschuldigen van mensensmokkel. Op 20 oktober ging ik ook de gevangenis in, een datum die ik nooit zal vergeten. Er werd op mijn deur geklopt. ’Politie, politie!’, riep men. Ik deed open. Ze duwden me op het bed en sloegen me in de boeien. Ze begonnen het huis te doorzoeken. Daarbij maakten ze heel wat rotzooi en namen ze ook van alles in beslag".

Walid werd daarna geboeid naar Dendermonde gebracht waar hij een tijdje in de gevangenis heeft gezeten. Hij werd twee keer ondervraagd over de vermeende mensensmokkel van Mahmoud. Advocaat Selma Benkhelifa pende de boodschap van Walid in een open brief en plaatste die op Facebook. Een tijdje later werd Walid vrijgesproken. Die open brief had blijkbaar indruk gemaakt. "Sinds de dag van mijn vrijlating ben ik druk in de weer met het zoeken van een appartement en huisraad. Zoals je weet zijn de huurprijzen hier aan de hoge kant. Naar mijn vroegere appartement kan ik niet terug omdat ik de huur niet meer kan betalen. Wanneer je naar de gevangenis gaat, verlies je alles en ook je gezondheid".

De vzw ADES zorgde uiteindelijk voor de opvang van Walid. Hij begrijpt niet dat er zo hardvochtig wordt omgegaan met vluchtelingen. "Zonder grenzen zou iedereen naar het land van zijn keuze kunnen gaan. Mensen riskeren hun leven niet zo maar. Ze zijn op de vlucht voor honger, voor oorlog, voor IS. Waar ze vandaan komen is ook geen werk. Als ze ginder een job hadden gehad, zouden ze niet naar hier komen, zo eenvoudig is het. We moeten toch een beetje menselijk blijven. Onze gedachten moeten toch uitgaan naar elkaar." aldus Walid in De Wereld Morgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team