Zoeken

VS doneert 1,7 miljoen dirham voor restauratie Volubilis

19 juli 2021 - 16:20 - Cultuur

©

De Amerikaanse regering heeft een subsidie van 1,7 miljoen dirham toegekend aan de Marokkaanse niet-gouvernementele organisatie Ifker, voor haar project om de mozaïek-collectie in Volubilis te onderhouden en te restaureren.

De subsidie maakt deel uit van het Ambassadors Fund for Cultural Preservation. Een programma van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, beheerd door de Amerikaanse ambassade in Rabat. Het doel is de mozaïeken te restaureren en aan het publiek te tonen, aldus een verklaring van de ambassade. De gefinancierde vereniging zal ook educatieve programma’s en sensibiliseringscampagnes organiseren om het belang van de gerestaureerde stukken voor het culturele erfgoed van Marokko te benadrukken.

Het project bouwt voort op een bestaande partnerschap tussen Ifker en het Getty Conservation Institute in de Verenigde Staten, dat technische expertise en opleiding zal verstrekken. Het te restaureren werk is een juweel in de kroon van het Marokkaanse erfgoed. De Verenigde Staten zijn dan ook verheugd om hun krachten te bundelen met de vereniging Ifker, het Getty Conservation Institute en het Ministerie van Cultuur, om deze historische mozaïeken te helpen restaureren.

"Wij zijn er trots op dat wij dit initiatief kunnen ondersteunen dat ook gaat over programma’s voor beroepsopleiding, onderwijs en bewustmaking voor de plaatselijke gemeenschap," voegt Lawrence Randolph, zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade, eraan toe.

"Dit project zal bijdragen tot de economische en sociale ontwikkeling van het Massief van Zerhoun, zegt Zoubir Chattou, voorzitter van de Ifker-vereniging. "Onze vereniging, die nauw samenwerkt met de plaatselijke bevolking, wil in het kader van dit project de toeristische mogelijkheden van het post-Covid-19 tijdperk nieuw leven inblazen, banen creëren en bijdragen aan de versterking van de economische en culturele aantrekkingskracht van de regio".

De werkzaamheden zullen voor de Ifker-vereniging een gelegenheid zijn om jongeren en arbeiders uit de plaatselijke gemeenschap bij het restauratieproces te betrekken, door hen een beroepsopleiding op het gebied van historisch behoud en toerisme aan te bieden, waarmee zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

De site van Volubilis is in 1997 door de Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen en is de grootste en beroemdste archeologische site van Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team