Zoeken

VS handhaaft standpunt over Marokkaanse Sahara

29 juli 2021 - 20:09 - Marokko

©

Tijdens zijn bezoek aan Marokko heeft de Amerikaanse interim-adjunct-staatssecretaris voor het Nabije Oosten, Joey Hood, de Marokkaanse autoriteiten gerustgesteld over het standpunt van de VS met betrekking tot de Marokkaanse Sahara. Dat het standpunt ongewijzigd blijft is een geruststelling voor Rabat, waar de vrees leefde dat het ter discussie zou worden gesteld.

Joey Hood werd op woensdag 28 juli in Rabat ontvangen door minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken. Tijdens de traditionele persbriefing die hoort bij dit soort bezoeken, verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken, in antwoord op een vraag van een Marokkaanse journalist, dat het standpunt van de VS inzake de Sahara niet was gewijzigd. "Het enige dat echt is veranderd, is de intensiteit van onze bereidheid om het VN-proces te helpen slagen," zei hij. Bourita voegde eraan toe dat het "de bedoeling is om zinvolle resultaten te boeken. Daarvoor moeten we zo snel mogelijk beginnen met de benoeming van de persoonlijke gezant van de secretaris-generaal van de VN, om een oplossing voor het conflict te vinden," meldt Medias24.

Lees ook: Hoge Amerikaanse verantwoordelijke in Marokko verwacht

Volgens Joey Hood is het ook belangrijk dat deze oplossing passend is voor alle betrokkenen "om regionale vrede en stabiliteit te bereiken. Dat is het doel van de Verenigde Staten, maar ook van Marokko, dat al vele jaren een exporteur van veiligheid is naar de rest van de wereld".

Het standpunt van de VS inzake de Sahara-kwestie was niet het enige onderwerp dat door Hood werd behandeld. Hij sprak ook over de rol die de regering Biden zal moeten spelen in de crises die Marokko doormaakt met zijn Algerijnse en Spaanse buren. Volgens de diplomaat wil de Amerikaanse president de intensiteit van de conflicten in de wereld verminderen, zodat alle inspanningen kunnen worden gericht op strategieën om de pandemie te overwinnen en om de economieën van alle landen nieuw leven in te blazen. "Om dit te realiseren moeten we wel een bijdrage leveren aan de vermindering van de spanningen zoals die tussen Marokko, Algerije en Spanje, maar ook de Libische crisis moet opgelost worden. Wij werken daarom samen om dit te bereiken", benadrukte hij.

Joey Hood sprak ook over het belang van de ondertekening van een tripartiete overeenkomst tussen Marokko, Israël en de VS op 22 december. "De regering-Biden denkt dat de normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Israël niet alleen de twee landen ten goede zal komen, maar ook dat het een einde zal maken aan de marginalisering van Palestijnen. Afgezien van de voordelen die Marokko uit deze overeenkomst kan halen, rekenen de VS ook op het leiderschap en de invloed van Koning Mohammed VI, ten overstaan van de Israëlische regering en samenleving.

Lees ook: Spanje vreest dat Biden het besluit van Trump over de Sahara niet terugdraait

Voor wat de bijdrage betreft van Marokko aan de crisis in Libië, zei de diplomaat dat hij hoopvol is over de terugkeer van de civiele- en sociale vrede. Hij hoopt dat de komende verkiezingen daarbij een sleutelrol zullen spelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team