Zoeken

Gevaarlijke Amerikaanse kernonderzeeër aangemeerd op steenworp van Marokko

3 oktober 2022 - 21:00 - Wereld

©

De Spaanse Milieuorganisatie Verdemar heeft afgelopen woensdag zijn zorgen geuit over de aankomst van de Amerikaanse kernonderzeeër USS Florida op de marinebasis Peñón in Campo de Gibraltar, op een steenworp afstand van Marokko.

Volgens de woordvoerder van Verdermar, Antonio Muñoz, is de aanwezigheid van dit soort schepen in de baai van Algeciras een groot gevaar voor de regio. Hij hekelt het feit dat de marinebasis steeds regelmatiger wordt gebruikt om onder andere kernonderzeeërs onder te brengen voor reparaties.

Lees ook: Frans vliegdekschip met radioactief materiaal in Marokkaanse wateren

Muñoz zegt dat de haven van Gibraltar alleen geschikt zou zijn om dit soort schepen te bevoorraden. Hij waarschuwt dat "elk incident met een nucleaire onderzeeër vreselijke gevolgen zou hebben in de zeestraat, niet alleen in Campo de Gibraltar en de Rots van Gibraltar, maar ook in een deel van Andalusië en Marokko".

Lees ook: Marokko, regionale leider in strijd tegen nucleaire dreiging

Verder heeft Muñoz aangekaart dat de smalle haven van Gibraltar niet geschikt is om zulke grote schepen in te manoeuvreren. Hij herhaalde dat Verdemar de aanwezigheid van deze schepen op de marinebasis Peñón veroordeelt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team