Zoeken

Vrouwen voorop: Marokko’s nieuwe militaire strategie

14 november 2023 - 22:30 - Marokko

©

In Marokko vindt momenteel, in samenwerking met Canada, een training plaats gericht op de integratie van vrouwen bij de Marokkaanse strijdkrachten. Deze sessie wordt van 13 tot 17 november gehouden op het hoofdkwartier van de Zuidelijke Zone in Agadir en is bedoeld voor officieren van de Koninklijke Strijdkrachten en kaderleden uit zeven Franstalige landen.

Het doel van deze training is om nieuwe kennis te verwerven en bestaande kennis over gender in vredesoperaties te versterken, in lijn met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad over de agenda ’Vrouwen, Vrede en Veiligheid’, aldus een verklaring van het algemene hoofdkwartier van de Royal Armed Forces.

Lees ook: Meer vrouwen in Marokkaans leger

Marokko heeft eerder zijn toewijding uitgesproken om vrouwen te betrekken bij het vredesherstelproces. Begin 2022 kondigde Nasser Bourita, minister van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en de Marokkaanse diaspora, de lancering aan van het nationale actieplan over VN-Veiligheidsraadresolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid. "De presentatie van dit plan is niet slechts een formaliteit, maar de directe uitvoering van resolutie 1325 en opeenvolgende resoluties van de Veiligheidsraad," verklaarde hij.

Lees ook: Marokko: dienstplicht toch verplicht voor vrouwen

Dit plan werd gepresenteerd tijdens een evenement dat in november 2022 in Rabat werd georganiseerd door ConnectinGroup International, om de betrokkenheid van vrouwen bij vredesoperaties en conflictresolutie te onderzoeken. "Als voormalig militair officier kan ik bevestigen dat vrouwen een aanzienlijke bijdrage leveren aan vredesopbouw, maar ook aan de strijdkrachten," zei Sebastian Vagt, directeur van het Marokkaanse kantoor van de Friedrich Naumann Stichting tijdens het evenement.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team