Zoeken

Vrijhandelszone Fnideq eind december klaar

14 december 2021 - 15:00 - Economie

©

De werkzaamheden in de vrijhandelszone van Fnideq zullen tegen het einde van het jaar zijn voltooid. Het project heeft tot doel de noordelijke regio van het land te ontwikkelen en deze een nieuwe economische dynamiek te geven na het einde van de smokkelhandel met Ceuta.

De stad Fnideq, die hard getroffen is door het besluit van de Marokkaanse regering om en een einde te maken aan de smokkel van goederen, maar ook door de sluiting van de grenzen wegens de gezondheidscrisis, eist al geruime tijd een economisch herstelplan. De inwoners van de stad demonstreren al maanden en eisen de heropening van de grenzen, zodat duizenden grensarbeiders opnieuw naar Ceuta kunnen reizen.

Lees ook: Activiteiten nieuw industriegebied Tetouan in 2022 van start

Volgens een studie van de Marokkaanse Kamer van Koophandel in Casablanca leven ongeveer 400.000 mensen in de regio van de grensoverschrijdende handel met Ceuta. Dit levert ongeveer 2 miljard euro per jaar en 40.000 directe banen in Marokko op, volgens de douanedirectie van de noordelijke zone.

De regering heeft uiteindelijk geluisterd naar de eisen van de inwoners van Fnideq en toestemming gegeven voor de oprichting van de "Zone van economische activiteit Fnideq" in de vorm van een naamloze vennootschap. Het Bureau voor de promotie en ontwikkeling van het Noorden heeft opdracht gekregen voor het ontwerp en de bouw van deze nieuwe vrije zone, die naar verwachting tegen het einde van het jaar zal zijn voltooid en in januari volgend jaar zal worden geopend. Volgens El Faro de Ceuta is het project bedoeld om het economisch herstel in de noordelijke regio van Marokko te bevorderen.

Het project zal twee gebieden omvatten: een commercieel gebied, dat reeds is voltooid, en een industriegebied, dat in het zuidelijk deel van de stad zal worden gevestigd. Het project zal worden ontwikkeld op een oppervlakte van 90 hectare, waarvan 10 hectare zal worden gebruikt voor 76 industriële gebouwen voor import-export handel en lichte verwerkende industrie. De eerste fase van het project zal een investering van 91,5 miljoen dirham vergen.

Lees ook: Nieuwe outlet bij Tetouan frontale aanval tegen Sebta

Op maandag 22 november heeft Tanger Med Zone (TMZ), een ontwikkelaar en onderdeel van de Tanger Med Group, de lancering aangekondigd van een outletproject in de nieuwe industriële zone tussen Tetouan en M’diq, die naar verwachting in april 2022 operationeel zal zijn. Dit project is ook gericht op de economische ontwikkeling maar eveneens op het versterken van het toeristische aanbod van de regio.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team