Zoeken

Marokko vormt militaire bedreiging voor Spanje

10 april 2022 - 21:00 - Sport

©

Een Spaanse krant is van mening dat Marokko een militaire bedreiging vormt voor Spanje omdat het koninkrijk strategische allianties is aangegaan met andere militaire mogendheden en zijn leger de afgelopen jaren voortdurend heeft versterkt.

De militaire capaciteit van een land is niet alleen gebaseerd op de kwantiteit en kwaliteit van zijn militair personeel en de beschikbare wapens en uitrusting, maar vooral op de kwantiteit en kwaliteit van zijn bondgenoten, analyseert de krant El Español. De krant wijst erop dat Marokko al meer dan een decennium lang massaal investeert in de modernisering en versterking van zijn leger en daarbij solide allianties is aangegaan met strategische partners als de Verenigde Staten en Israël.

Lees ook: Geen risico op gewapend conflict Marokko-Spanje

Marokko heeft Abrams tanks, Apache helikopters, F-16V gevechtsvliegtuigen met geavanceerde AESA radar, drones voor patrouille, verkenning en grondaanval, een luchtafweer fregat en drie multi-purpose korvetten, geavanceerde korte, middellange en lange afstand luchtverdedigingssystemen, enz. gekocht en in gebruik genomen, waarbij dezelfde bron erop wijst dat met al deze aankopen, Marokko zijn leidende positie in de regio heeft geconsolideerd.

Intussen heeft Spanje in zijn militaire budgetten gesnoeid om het hoofd te bieden aan de economische en financiële crisis, waardoor het land zijn zeer oude militaire uitrusting niet heeft kunnen vernieuwen en zijn leger niet heeft kunnen versterken. De zwakke capaciteit van Spanje om strategische allianties aan te gaan heeft het land ook verzwakt ten opzichte van Marokko en Algerije, aldus de krant, die waarschuwt dat indien niets wordt ondernomen om deze situatie recht te zetten, Spanje het kleine militaire overwicht dreigt te verliezen waarop het in de internationale gemeenschap nog aanspraak kan maken.

Lees ook: Spaans oorlogsschip nadert Marokkaanse kust

Volgens El Español verandert de verandering van standpunt over de Sahara niets aan het beeld dat Rabat en Algiers hebben van de bereidheid van Spanje om zijn belangen te verdedigen. Om verandering te brengen in deze situatie moet Spanje, zoals de regeringsautoriteiten hebben aangekondigd, de militaire begroting geleidelijk verhogen tot 2% van het BBP om nieuwe schepen, vliegtuigen, raketten en tanks aan te kopen. Het moet ook sterke bondgenootschappen opbouwen en blijk geven van een doeltreffende politieke en militaire afschrikking om zijn belangen te verdedigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team