Zoeken

Marokkaanse militaire macht: bedreiging voor Spanje?

20 april 2024 - 13:30 - Marokko

©

Terwijl Rabat en Madrid werken aan een nieuwe dynamiek in hun bilaterale relaties, beweren Spaanse media dat de Marokkaanse militaire macht een serieuze bedreiging kan vormen voor Spanje.

Volgens de Spaanse krant La Razon heeft Marokko de afgelopen jaren een "onvermoeibare" militaire modernisering doorgevoerd door fors te investeren in de aanschaf van diverse militaire uitrustingen en geavanceerde technologieën, waaronder snelle patrouilleurs, Apache gevechtshelikopters en SpyX kamikaze-drones.

Lees ook: Marokko ontwikkelt zich tot dronegrootmacht in Afrika

De publicatie stelt dat het uiteindelijke doel van het koninkrijk niet is om "de wapenwedloop met Algerije" in te halen, dat wordt gezien als de "eeuwige vijand" van Rabat, maar dat Madrid "zich altijd zorgen moet maken, want een militair sterk Marokko kan een bedreiging vormen voor Spanje." Spanje wordt opgeroepen om waakzaam te zijn, vooral vanwege de onopgeloste geschillen tussen Rabat en Madrid over Ceuta, Melilla en de territoriale wateren voor de Canarische Eilanden.

Lees ook: Veel belangstelling voor krachtig wapen verworven door Marokko

Weerspiegelen de beweringen van de krant de realiteit? Marokko heeft zich gericht op het versterken van zijn militaire capaciteiten om de territoriale integriteit te waarborgen en ook om te reageren op bedreigingen voor de regionale veiligheid, in een context van spanningen met Algerije en de verslechterende veiligheidssituatie in de Sahel. Het koninkrijk wordt gezien als een belangrijke bijdrager aan het behoud van vrede en veiligheid in de regio. Marokko heeft dit jaar 12 miljard dollar toegewezen aan zijn defensiebegroting, tegenover 21,6 miljard dollar voor Algerije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team