Zoeken

Vastgoedschandaal in Kenitra: grote som geld verdwenen

24 november 2023 - 19:00 - Marokko

©

Het hof van beroep in Rabat heeft een onderzoek geopend naar de verdwijning van meer dan 4 miljoen dirham in Kenitra. Dit geld is verdwenen tijdens het ambt van de voormalige voorzitter van de gemeenteraad en oud-minister Aziz Rabbah, na een vastgoedtransactie waarbij een stuk grond van de gemeente werd geruild tegen een terrein van een vastgoedontwikkelaar.

Het dossier, oorspronkelijk onderzocht door de Gerechtelijke politie (BNPJ), is door de plaatsvervangend procureur des Konings voor financiële misdrijven overgedragen aan de onderzoeksrechter, meldt Al Akhbar. De zaak betreft nalatigheid bij het terugvorderen van een aanzienlijk bedrag uit de verkoop van een terrein van 1280 m² in het stadscentrum.

Lees ook: Politici en ambtenaren betrokken bij vastgoedschandaal in Marrakesh

Het schandaal, dat dateert uit de periode waarin de gemeenteraad werd geleid door de PJD, kwam recentelijk aan het licht door een klacht van mensenrechtenactivist Ahmed Sayed. Sayed werd gehoord door de rechter, evenals twee medewerkers van de voormalige voorzitter Aziz Rabbah. Anas Bouanani, de huidige voorzitter van de raad, werd opgeroepen voor verhoor maar kwam niet opdagen.

Lees ook: Vastgoedschandaal Temara: ex-parlementslid PJD verhoord

De stadsraad had de ruil van een stuk grond in het centrum van Kenitra tegen een hectare grond aan de rand van de stad goedgekeurd, geschat op 1400 dirham per vierkante meter, een prijs die als buitensporig werd beschouwd aangezien de werkelijke waarde werd geschat op ongeveer 700 dirham per vierkante meter. Volgens bronnen dicht bij het onderzoek had de notaris, die nu gevangen zit wegens misbruik van vertrouwen, een cheque van 4.080.000 dirham voor deze uitwisseling afgegeven, die later ongedekt bleek te zijn.

Bladna.nl