Zoeken

Voorhuwelijkse opleiding voor koppels in Marokko

7 november 2022 - 18:30 - Marokko

©

Mensen die in Marokko willen trouwen moeten extra stappen ondernemen voordat ze een huwelijkscontract kunnen tekenen.

Zoals het weekblad La Vie éco meldt, moeten aanstaande echtgenoten een door adouls verzorgde voorhuwelijkse opleiding voltooien en een certificaat van geschiktheid voor het huwelijk verwerven. Dit is een noodzakelijke stap die moet worden genomen voordat het huwelijkscontract wordt ondertekend. Het is een door het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) gefinancierd project, waarvoor een overeenkomst is ondertekend met de Nationale Orde van Adouls in Marokko. Het project is gebaseerd op het Canadese model.

Lees ook: Marokkaanse jeugd krijgt seksuele voorlichting van adouls

In de proeffase zullen activiteiten worden georganiseerd om jonggehuwden, jongeren en hun familie bewust te maken van hun rechten en verantwoordelijkheden. Een aantal jongeren in Oujda heeft al van deze opleiding gebruik gemaakt. Volgens een lid van de Nationale Orde van Adouls is deze procedure niet verplicht vóór het huwelijk, maar kan ook erna worden gevolgd. Daarom worden in zes regio’s 340 adouls opgeleid, die op hun beurt pas getrouwde stellen zullen opleiden.

Lees ook: Marokko: meer echtscheidingen en sterke daling huwelijken

Er is reeds kritiek op dit project. "Het principe om jongeren voor te lichten over hun rechten en plichten is gerechtvaardigd, vooral omdat seksuele voorlichting in de Marokkaanse samenleving een taboe is", legt een deskundige uit. Hij vindt het echter niet zinvol deze taak aan adouls te geven "omdat zij hun rol op een conservatief niveau zien en zich baseren op een restrictieve religieuze benadering". Hij vindt dat deze taak aan het onderwijs moet worden toevertrouwd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team