Zoeken

Volle bestelwagens mogen vanaf mei Marokko niet meer binnen

18 april 2014 - 20:37 - Marokkanen in het buitenland

©

Vanaf volgende maand zullen in het buitenland wonende Marokkanen Marokko niet meer binnen mogen met volle bestelwagens. Dagelijks komen ongeveer 140 volle busjes aan in Marokko.

Marokko wil met de omstreden maatregel strijden tegen de informele handel en zijn regelgeving aan de internationale normen van tijdelijke invoer aanpassen. Enkel persoonlijke spullen zullen het land tijdelijk binnen mogen.

Door ons gecontacteerde Marokkanen in Italië, Spanje en België vinden het een onverantwoordelijke beslissing van de Marokkaanse regering. Mohamed K. woont al 20 jaar in Spanje. Hij vertelt ons dat hij in 2010 zijn baan verloor en dat hij met de goederenhandel tussen Marokko en Spanje zijn gezin van zes, zijn moeder in Marokko en zijn twee broers onderhoudt.

Duizenden Marokkanen in de wereld overleven zoals Mohamed van de handel tussen Marokko en hun gastland. Voor velen is het de enige bron van inkomsten. De beslissing van Marokko om deze handel te verbieden doet hen mogelijk in de armoede belanden.

Voor Marokko betekent deze smokkelhandel jaarlijks een miljard verlies aan belastingen. Ook zijn deze goederen soms gevaarlijk voor de kopers zegt de regering. Toch blijkt volgens de vele getuigenissen dat mensen met volle busjes wel degelijk douanekosten betalen.

Marokkanen uit Europa dreigen ermee protestacties te organiseren aan Marokkaanse grensposten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team