Zoeken

Marokko bezorgd om groei sjiisme onder Marokkanen in Europa

1 december 2013 - 18:46 - Marokkanen in het buitenland

©

Van de ruim 700.000 Marokkanen die in België wonen, zouden 40.000 sjiiet zijn volgens een Marokkaanse diplomatieke bron in Brussel. Marokko staat machteloos tegen de snelle verspreiding van het sjiisme binnen de Marokkaanse gemeenschap in Europa, maar ook in Marokko zelf.

Rabat houdt het fenomeen in het oog zonder te kunnen ingrijpen. Vooral de normalisering van de betrekkingen tussen Iran en het Westen is zorgwekkend. Iran zou namelijk van de normalisatie gebruik kunnen maken om het sjiisme in Europa te verspreiden, melden bronnen van Akhbar Al Yaoum.

Een andere factor is de gemengde huwelijken tussen Marokkanen in België en sjiieten uit Libanon en Syrië. In België is er een alarmerende toename van deze huwelijken, volgens de consulaire bron.

Sjiieten willen door middel van deze huwelijken, de Marokkaanse nationaliteit verkrijgen en het sjiisme in Marokko verspreiden. Volgens de Marokkaanse familiewet Mudawana, mag een Marokkaanse vrouw immers haar nationaliteit doorgeven aan haar kinderen en aan haar echtgenoot.

Jonge Marokkanen worden bovendien gemakkelijke beïnvloed door sjiieten, doordat hen wordt wijsgemaakt dat Marokko historisch een sjiitisch land is.

De dood van een Marokkaans-sjiitische Imam in België en zijn begrafenis in Tanger in 2012, had de Marokkaanse overheid de sterke aanwezigheid van sjiisme in Marokko doen beseffen. Duizenden Marokkaanse sjiieten hadden toen de begrafenis bijgewoond.

Marokko doet momenteel niets om deze verspreiding te bedwingen. Ahmed Taoufik, minister van Islamzaken, heeft zelfs in het Parlement gevraagd om de zaak te laten rusten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team