Zoeken

Verslaggevers Zonder Grenzen veroordeelt geweld tegen journalisten in Al Hoceima

7 juni 2017 - 17:45 - Marokko

©

Verslaggevers Zonder Grenzen heeft in een verklaring de misbruiken tegen journalisten die de protesten in het noorden van Marokko volgen aan de kaak gesteld.

In een verklaring stelt de organisatie zeker drie verdwijningen en de uitzetting van een Algerijnse journalist te hebben waargenomen. VZG oordeelt dat Marokko de protesten in de Rif wil onderdrukken en dat sinds 26 mei op « journalisten en burger journalisten die verslag maken van de evenementen in de regio » wordt gejaagd.

Verslaggevers Zonder Grenzen spreekt onder meer over Mohamed Al Asrihi en Jawad Al Sabry van de online medium Rif24 en Abd Al Ali Haddou van de webtelevisie AraghiTV. Van alle drie werd sinds 26 mei niets meer vernomen omdat ze « bang zijn te worden aangehouden en veroordeeld ». Houssein Al Idrissi, fotograaf voor Rif Press, en Fouad Assaidi van AgrawTV werden op 27 mei gearresteerd en naar Casablanca overgebracht.

« Het is noodzakelijk om journalisten en burger journalisten de gebeurtenissen in de Rif te laten volgen, anders bestaat het risico dat de regio, zoals de Westelijke Sahara, een gebied van wetteloosheid voor onafhankelijke informatie wordt », aldus de hoofdredactrice van VZG Virginie Dangles. Zij roept de Marokkaanse autoriteiten op om « Marokkaanse burger journalisten die momenteel worden vastgehouden omdat zij gebruik maakten van hun recht om te informeren », vrij te laten.

Reacties op dit artikel zijn niet meer mogelijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2019 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team