Zoeken

Marokko: zes maanden celstraf voor vier journalisten

29 maart 2019 - 14:50 - Marokko

©

Vier journalisten en een Kamerlid werden woensdag in Marokko tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een boete van 10.000 dirham veroordeeld voor het publiceren van "vertrouwelijke informatie".

Mohamed Aheddad, één van de journalisten, vertelde aan het Frans persagentschap AFP dat het vonnis in strijd staat met de vrijheid van meningsuiting.

"We werden veroordeeld voor het publiceren van juiste informatie (...), we gaan in beroep en zijn overtuigd van onze onschuld", aldus de journalist van Al Massae.

De vier journalisten werden sinds begin 2018 vervolgd wegens het publiceren van delen van een debat van een parlementaire onderzoekscommissie over de zorgwekkende financiële situatie van het pensioenfonds (CMR).

De voorzitter van de tweede kamer van het Parlement had aangifte tegen hen gedaan omdat het volgens hem om "vertrouwelijke informatie" ging.

Een Kamerlid en lid van de CDT-vakbond die de informatie aan de journalisten had doorgespeeld, werd veroordeeld voor het "schenden van het ambtsgeheim".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team