Zoeken

Verdeeldheid over Fatima Zibouh als nieuw gezicht Brussel2030

5 februari 2023 - 15:00 - Wereld

©

Fatima Zibouh, Belgische politicologe van Marokkaanse afkomst, gaat samen met artistiek directeur Jan Goossens, vorm geven aan het streven van Brussel om in 2030 de culturele hoofdstad van Europa te worden. Maar haar benoeming is verre van unaniem.

Niet iedereen is het eens met de aanstelling van Fatima Zibouh als het nieuwe gezicht van Brussel2030. Ze volgt voormalig journaliste Hadja Lahbib op, die de functie in juli 2022 opgaf na haar benoeming tot minister van Buitenlandse Zaken. Brussels DéFI parlementslid Christophe Magdalijns, vroeg vrijdag aan de nieuwe co-commissaris om "vrijwillig de strikte neutraliteit te respecteren die noodzakelijk is op de Brusselse overheidsdiensten, waarvan ’Brussel 2030’ ongetwijfeld deel uitmaakt", meldt Belga.

Lees ook: Ahmed El Khannouss dient klacht in tegen benoeming

Fatima Zibouh heeft een doctoraat in politieke wetenschappen met focus op cultuur, etniciteit en politiek. Ze is de bestuurder van het Centrum voor Intersectionele Rechtvaardigheid en "lijkt zich in te laten met verschillende islamitische militanten", aldus de politicus, die erop wijst dat de politicologe "een openbare leidinggevende functie" bekleedt die "onder de verantwoordelijkheid van de Brusselse regering valt en die bijgevolg een totale neutraliteit vereist, zowel in haar acties, als in haar uitstraling".

Lees ook: Molenbeek: Marokkaan hoofd van huisvestingsraad

Christophe Magdalijns stelde in de plenaire vergadering van het regionale parlement vragen over deze benoeming. Volgens Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, werd de procedure voor de voordracht van Fatima Zibouh op een open manier gevolgd binnen de vzw die verantwoordelijk is voor de voorbereiding van de kandidatuur en hoefde de regering geen enkele beslissing te nemen vanwege de juridische structuur van de vzw.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team