Zoeken

Eis voor verbod op halalproducten in India

28 april 2022 - 19:00 - Wereld

©

Bij het Hooggerechtshof in India is een verzoekschrift ingediend voor een landelijk verbod op halalproducten en halalcertificering.

In het verzoekschrift dat bij het Hooggerechtshof is ingediend, beweert advocaat Vibhor Anand dat de halal-certificering in India voor het eerst werd ingevoerd in 1974 en aanvankelijk tot 1993 gold voor vlees afkomstig van slachthuizen, meldt Hindustan Times. "Halal-certificering is nu niet meer beperkt tot vlees, maar is zelfs uitgebreid tot levensmiddelen, cosmetica, geneesmiddelen, ziekenhuizen, woningbouwverenigingen en winkelcentra," zei hij. Deze omvatten snacks, snoepgoed, granen, oliën, cosmetica, zeep, shampoo, tandpasta, nagellak, lippenstift, enzovoort.

Lees ook: Quick boekt financieel succes met halal-aanbod

De advocaat is van mening dat de halal-certificering van producten discriminerend is voor andere gemeenschappen. "Indirect, nadat bedrijven besloten alleen halal te produceren om hun productiekosten te drukken, werd deze overtuiging om alleen halalproducten te consumeren aan iedereen opgelegd". "Hoewel onze grondwet vasthoudt aan het woord ’seculier’, kan het opleggen van de voorschriften van één godsdienst aan allen nauwelijks seculier worden genoemd. Alleen omdat de moslimminderheid, die 15 procent van de Indiase bevolking vertegenwoordigt, ’halal’ wil consumeren, worden deze producten opgedrongen aan de overige 85 procent van de bevolking," vervolgde hij.

Lees ook: Brazilië grootste exporteur van halalproducten ter wereld

Het overlaten van halal-certificering aan organisaties als Jamiat-Ulama-E-Maharashtra en Jamiat-Ulama-i-Hind is niet naar de zin van Vibhor Anand. Hij wil dat een erkende organisatie zoals de Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) de certificering uitvoert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team