Zoeken

Ontsnapping luchthaven Palma: 22 gearresteerde Marokkanen vrijgelaten

21 januari 2023 - 11:00 - Wereld

©

Woensdag zijn 22 Marokkaanse migranten die op 5 november 2021 van de luchthaven van Palma waren gevlucht, door de provinciale rechtbank van de Balearen vrijgelaten.

De regeringswoordvoerder van de Balearen, Iago Negueruela, pleitte woensdag voor de afschaffing van de aanklacht van aanzetten tot opruiing. "In het strafwetboek staan andere formuleringen om voor dit soort overtredingen te kunnen vervolgen," zei hij in het programma Al Dia van IB3 Ràdio. Hij doelde daarbij op het geval van de Marokkaanse migranten die na een noodlanding de luchthaven van Palma zijn ontvlucht.

Lees ook: Passagiers vluchten tijdens noodlanding in Barcelona

Negueruela gaf toe dat "de feiten in deze zaak ernstig zijn", maar zei dat "het verstoren van de openbare orde een strafbaar feit is dat niet voor dergelijke gevallen kan worden gebruikt". Hij merkte op dat de Spaanse wetgeving moet worden geactualiseerd en aangepast aan de realiteit zoals in andere Europese landen, waar het strafrecht "veel geavanceerder en moderner" is.

Lees ook: Mallorca: gevluchte Marokkaanse migranten gearresteerd

De paspoorten van de tweeëntwintig Marokkaanse migranten werden uit voorzorg in beslag genomen, omdat het proces wegens geweldsmisdrijven kan worden voortgezet. Hierdoor kunnen ze het eiland niet verlaten. Ze werden ondergebracht in een detentiecentrum voor buitenlanders (CIE). Nog in december had de openbare aanklager tegen elk van hen vijf jaar gevangenisstraf geëist wegens "verstoring van de openbare orde".

Bladna.nl