Zoeken

Uitkeringsverdrag: Asscher vraagt meer tijd voor overleg met Marokko

18 juni 2015 - 12:00 - Wereld

©

Nederlandse minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dinsdag laten weten dat hij meer tijd nodig had om een akkoord te vinden met Marokko over de wijziging van het socialezekerheidsverdrag.

Marokko en Nederland zijn al maanden in gesprek over de aanpassing van het uitkeringsverdrag. Omdat Marokko niet mee wilde werkte kondigde Asscher enige tijd terug dat het verdrag eenzijdig opgezegd zou worden. Begin mei meldde de Nederlandse bewindsman echter dat beide landen het bijna eens waren over de aanpassing van het verdrag en dat deze dus niet zou worden opgeschort.

Marokko en Nederland hebben al jaren ruzie over het uitkeringsverdrag uit 1972. Nederland wil het verdrag aanpassen aan de lokale levensstandaard, wat Marokko weigert. Nederland wil door het verdrag aan te passen, op termijn structureel 4,5 miljoen euro per jaar besparen.

Als reactie op het voorstel van Asscher om het verdrag eenzijdig op te zeggen, had Marokko besloten om uitgeprocedeerde Marokkanen zonder paspoort niet meer in het land toe te laten. Marokko zou door het naderend akkoord de terugkeer van illegale migranten opnieuw hebben toegestaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team