Zoeken

Senaat Nederland stemt einde uitkeringsverdrag Marokko

18 februari 2016 - 11:43 - Wereld

©

Nederland gaat het uitkeringsverdrag met Marokko beëindigen. Het senaat stemde dinsdag voor de afschaffing van het verdrag.

Vanaf 1 januari volgend jaar zullen nieuwe uitkeringen niet meer worden toegekend. Voor Marokkaanse-Nederlanders die nu al een uitkering in Marokko ontvangen verandert er echter niets.

Marokko en Nederland probeerden jarenlang een akkoord te vinden over het verdrag uit 1972. Nederland wilde de hoogte van de uitkering die naar mensen in Marokko ging aanpassen de lokale levensstandaarden. Marokko weigerde.

In september vorig jaar bleek eindelijk een akkoord te zijn gevonden. Marokko kwam toen echter met een extra eis en vroeg dat de uitkering ook naar mensen in de Marokkaanse Sahara zou worden overgemaakt. Volgens Nederland was dat echter geen optie.

Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken stelt dat onderhandelen nog steeds mogelijk is. Nederland vreest namelijk dat door de opzegging van het verdrag, Marokko ook een einde maakt aan de samenwerking op het gebied van immigratie, justitie en terrorisme.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team