Zoeken

Ahmed Aboutaleb: "Imams moeten Nederlands spreken"

17 juni 2015 - 17:30 - Marokko

©

Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zondag geoordeeld dat buitenlandse Imams die in Nederlandse moskeeën prediken, Nederlands moeten spreken.

Bij de opening van een islamitisch centrum in zijn stad stelde de politicus tevens dat de islamitische gemeenschap de taalcursus voor imams zelf moest betalen.

"Veel jongeren spreken geen Arabisch, maar Nederlands. De islamitische gemeenschap heeft behoefte aan goedopgeleide leiders, die het gesprek met de grote wereld aan kunnen gaan. Dat begint met de beheersing van de Nederlandse taal. Ik geloof in eigen verantwoordelijkheid. Wie hier met behulp van 150 à 200 donateurs een islamitisch centrum kan opzetten, kan ook een taalcursus voor een imam betalen. Men zal ook wel moeten, want anders verlaten jongeren de moskee en keert de wal dus vroeg of laat het schip.", aldus Aboutaleb.

Aboutaleb is het bovendien niet eens met de komst van buitenlandse imams. "Een imam uit Qatar heeft geen idee van wat zich in Rotterdam afspeelt. Hij bereikt zijn publiek dus maar ten dele."

Deze verklaringen volgen op de komst van een vijftigtal Marokkaanse imams om de moslimgemeenschap in Nederland te begeleiden tijdens de maand Ramadan. Zij moeten helpen de radicalisering onder jongeren te bestrijden en de gematigde malikitische traditie overdragen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken liet begin juni weten dat hij het overwoog aan buitenlandse imams taal- en maatschappijcursussen aan te bieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team