Zoeken

Marokko ontkent onenigheid met Nederland over uitkeringsverdrag

16 december 2015 - 18:30 - Marokkanen in het buitenland

©

Minister Anis Birou van Marokkanen in het buitenland heeft dinsdag laten weten dat Marokko en Nederland een akkoord hadden gevonden omtrent het socialezekerheidsverdrag. Een verrassende verklaring. Minister Lodewijk Asscher van Sociale zaken meldde dezelfde dag namelijk dat de onderhandelingen waren mislukt.

Anis Birou antwoordde op een vraag in het Parlement dat de uitkering met maximaal 40 procent zal worden verlaagd. Deze verlaging heeft geen betrekking tot mensen die reeds een uitkering ontvangen. Enkel nieuwe aanvragen worden door de maatregel getroffen.

De bewindsman herinnerde er tevens aan dat Marokko en Nederland al vier jaar over het verdrag uit 1972 onderhandelen en dat zijn afdeling de rechten van de Marokkanen in het Europees land zal blijven verdedigen.

In een brief aan de Kamer liet Asscher dezelfde dag weten dat Marokko met een extra eis is gekomen. De Nederlandse uitkering moet ook naar mensen in de Marokkaanse Sahara gaan. Volgens Asscher is dat "nationaal en internationaal rechtelijk problematisch" waardoor het verdrag waarschijnlijk in januari zal worden opgezegd.

Bladna.nl