Zoeken

Koning Mohammed VI lanceert werken tweede tramlijn Rabat

24 oktober 2017 - 19:30 - Economie

©

Koning Mohammed VI heeft maandag op de Hassan II laan in Rabat, de startsein gegeven voor de aanleg van een tweede tramlijn in de hoofdstad en in Salé. De nieuwe trambaan wordt zeven kilometers lang en zal een totale investering vergen van 1,7 miljard dirham.

De verlenging van de trambaan is onderdeel van het ontwikkelingsprogramma van de stad Rabat voor de periode 2014-2018 genaamd "Rabat lichtstad, Marokkaanse hoofdstad van de cultuur". Het weerspiegelt de wil van de Koning om van Rabat en Salé miljoenensteden te maken waar het leven goed is en waar zich verplaatsen een plezier is.

Het project volgt op het enorme succes van de tram van Rabat die op 18 mei 2011 begon te rijden en is een antwoord op de groeiende vraag naar openbaar vervoer in de twee zustersteden.

De nieuwe trambaan zal naar verwachting in juli 2019 beginnen rijden en zal langs populaire wijken waar tussen 350.000 en 400.000 mensen leven lopen. Het gaat onder meer over de wijk Yacoub El Mansour in Rabat en de wijken Moulay Ismaïl en Kariat Oulad Moussa in Salé.

Het gedeelte van de nieuwe trambaan in Rabat wordt 2,4 kilometer lang en begint vanaf de huidige terminus bij het ziekenhuis Moulay Youssef en zal langs de Es Salam tot de Al Kifah lanen lopen. Op dit gedeelde komen vier nieuwe tramstations, alsook drie groene ruimtes en kleine parken.

In Salé zal de trambaan over 4,6 kilometers worden verlengd, vanaf het huidige eindstation op de Hassan II laan tot het nieuw ziekenhuis van Salé dat momenteel wordt gebouwd. In totaal zullen in Salé acht tramstations, een 300 meter lange brug voor de tram en een tunnel worden aangelegd. Het trampark wordt tevens versterkt met 22 nieuwe tramwagons.

Het uitbreidingsproject van de tram van Rabat-Salé wordt gefinancierd door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economie en Financiën, het intercommunaal samenwerkingsagentschap Al Assima, het Agentschap voor de ontwikkeling van de Bouregreg vallei, het trambedrijf Rabat-Salé en leningen van de overheid bij het Franse ontwikkelingsagentschap en de Europese Investeringsbank.

De tram van Rabat-Salé vervoert dagelijks 110.000 passagiers. Sinds de lancering van de tram zes jaar geleden werden 164 miljoen passagiers vervoerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team