23 november 2017 - 17:50 - Economie
De Rekenkamer heeft een nieuw rapport gepubliceerd over het aantal ambtenaren in Marokko. Het document toont een ernstige territoriale onevenwichtigheid aan, maar ook een sterke toename van de loonmassa.
Zo had de Marokkaanse publieke sector in 2016 maar liefst 860.253 mensen in dienst, waaronder 583.071 staatsambtenaren, 147.637 lokale ambtenaren en 129.545 ambtenaren van openbare instellingen.
Voor de Rekenkamer is er een onevenwichtigheid in de territoriale inzet van ambtenaren, die "voor een beperkt aantal afdelingen" werken. Het personeelsbestand dient te worden geanalyseerd en eventueel herzien op basis van het economisch en demografisch potentieel van elke regio maar ook naargelang de werkelijke behoeften van administratieve entiteiten.
De zuidelijke regio’s hebben bijvoorbeeld het hoogst aantal ambtenaren met 37,7% in de regio Laayoune-Sakia El Hamra en 26,7% in Dakhla-Oued Eddahab.
Andere regio’s hebben een tekort aan ambtenaren zoals Marrakech-Safi met 13,5% van het totaal aantal ambtenaren in het land. De regio Rabat-Salé-Kenitra is goed voor 27,8% ambtenaren vanwege de aanwezigheid van centrale diensten in Rabat.
In 2016 bedroeg de loonmassa tevens 120 miljard dirham. Dit bedrag omvat het bruto salaris van ambtenaren en de socialezekerheidsbijdragen die door de Staat worden betaald.
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Marokko en Algerije wedijveren ook over militair budget
Remco Evenepoel woest: "Oumi komt uit welgestelde Marokkaanse familie!"
Douanier in joggingbroek! Marokko kijkt verbaasd
Oneerlijke Concurrentie? Europa klaagt over Marokkaanse avocado-import
Marokko pompt honderden miljarden in transformatie
Doorbraak in Marokkaans gasproject in Tendrara
Grote Zwitserse groep vestigt zich in Marokko
Marokko zoekt LNG-terminal voor Nador West Med
Export watermeloenen naar EU, Marokko verliest
Woede in Casablanca om peperdure waterrekening
Sluiting B.Laban-winkels in Egypte door schadelijke bacterie: volgt Marokko?