Zoeken

Tunnel Marokko-Spanje: dit is de prijs!

2 juli 2024 - 07:00 - Marokko

©

Spanje en Marokko blazen het ambitieuze plan voor een tunnel onder de Straat van Gibraltar nieuw leven in. Dit megaproject, met een prijskaartje van naar schatting 6 miljard euro, moet de twee continenten verbinden en een droom van maar liefst 40 jaar oud waarmaken.

Het idee van een vaste verbinding tussen Spanje en Marokko ontstond al in 1979, onder wijlen Koning Hassan II en Juan Carlos I. Na jaren van onderzoek werden de plannen in 2009 opgeschort, maar in februari 2023 kwam het project weer in een stroomversnelling.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: een moeilijke rekensom

Inmiddels hebben beide landen een stappenplan voor de komende drie jaar opgesteld, met de focus op haalbaarheidsonderzoeken voor een communicatietunnel. De Spaanse minister van Transport, Oscar Puente, benadrukte tijdens een recent bezoek aan Marokko het belang van verdere studies en kondigde een nieuwe bijeenkomst van het gezamenlijke comité aan.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: obstakels voor start aanleg

Het plan voorziet in twee 28 kilometer lange tunnels, met een maximale diepte van 475 meter, die Punta Paloma in Spanje met Malabata in Marokko zullen verbinden. Volgens SECEGSA, het Spaanse studiebureau, zou de tunnel uiteindelijk 12,8 miljoen passagiers en 13 miljoen ton vracht per jaar kunnen verwerken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team