Zoeken

Saoedische zender MBC provoceert Marokko

7 februari 2024 - 21:00 - Wereld

©

Een programma van de Saoedische televisiezender MBC heeft controverse veroorzaakt in Marokko door het gebruik van een kaart waarop de Sahara niet als deel van het koninkrijk wordt weergegeven. Dit gebeurde ondanks het feit dat de Saoedische kroonprins, Mohammed bin Salman, op 15 januari 2024 had besloten om de term "Westelijke Sahara" of het gebruik van een onvolledige kaart van Marokko te verbieden.

In een aflevering van het programma "Sabah Alkhir Ya Arab (Goedemorgen Arabieren)" werd een kaart getoond waarop Marokko zonder zijn Sahara was afgebeeld. Het is nog niet duidelijk of het incident een onopzettelijke fout was of een bewuste keuze, wat in strijd zou zijn met het besluit van de Saoedische kroonprins. Dit besluit dient namelijk door alle Saoedische instanties en gerelateerde organisaties te worden nageleefd en gerespecteerd.

Lees ook: Algerije voert strijd tegen wereldkaarten zonder Sahara (video)

Daarnaast trok MBC negatieve aandacht door de kaftan en de hayek als Algerijns erfgoed te presenteren. Verder dronk de presentatrice van "Sabah Alkhir Ya Arab" naar verluidt "Algerijnse muntthee" met haar gast, geserveerd in een theepot en op een dienblad die beide onmiskenbaar Marokkaans zijn.

Bladna.nl