Zoeken

Toerisme: volledige stilstand in Marrakech

23 januari 2022 - 18:20 - Economie

©

Na een gezondheidscrisis van bijna twee jaar is de toeristische sector in Marrakech tot stilstand gekomen. Nu de toeristen niet meer komen, sluiten steeds meer winkels, restaurants en hotels in de okerkleurige stad.

Marrakech, een trekpleister voor toeristen, ligt er verlaten bij. De toeristische activiteit is hard geraakt door de gezondheidscrisis en de situatie is nog verergerd door de recente opschorting van vluchten van en naar Marokko. "Alles ligt plat. Er zijn nog een paar winkels open in de souk, maar de mensen staan buiten of zitten op de stoep", jammert Ali, een toeristengids die al twee jaar overleeft dankzij zijn spaargeld.

Lees ook: Marokko: toeristische sector op sterven na dood

Velen leven van de overheidssubsidie van 2000 dirham, maar sommigen kunnen er geen gebruik van maken. "Ze moeten een lening voor een auto of een huis afbetalen. Mijn buren zijn chauffeurs en die zitten een ganse dag thuis," verklaarde Ali. Hij herinnert zich september, oktober en november van vorig jaar, toen veel toeristen kwamen en de toeristische sector in Marrakech even kon ademhalen.

De grenssluiting die op 29 november werd opgelegd om de verspreiding van Omikron tegen te gaan, heeft echter alle hoop doen vervliegen. De toeristenindustrie in Marrakech hoopt vurig dat de grenzen op 31 januari weer open zullen gaan en dat begin februari de internationale vluchten hervat zullen worden. Als deze maatregel verlengd wordt, zou dat "een zeer grote catastrofe zijn" voor de hele sector, waarschuwt Ali.

Lees ook: Toerisme Marokko: nieuwe voorstellen om crisis te overwinnen

Abdessadaq Qadimi, voorzitter van de regionale vereniging van toeristengidsen van Marrakech, zegt dat gidsen tijdelijk op andere terreinen tewerkgesteld kunnen worden, zoals voor vertaalwerk of in callcenters. "De toeristenindustrie, hotels, reisbureaus en transportbedrijven staan voor de ondergang. Ze kunnen het niet meer aan," zegt hij, de overheid oproepend om een "krachtig besluit te nemen om de sector te steunen, hetzij met directe steun, hetzij door het verschaffen van banen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team