Zoeken

Tanger: toeristische sector uitgeput

4 februari 2022 - 19:40 - Marokko

©

Tanger wordt zwaar getroffen door de opschorting van de zeeverbindingen met Spanje als gevolg van de coronacrisis. De toeristische activiteit in de stad is sinds de sluiting van de Marokkaanse grenzen in maart 2020, helemaal tot stilstand gekomen.

Toeristische professionals in Tanger lopen op hun laatste benen. De onderbreking van de scheepvaartverbindingen met Spanje duurt reeds twee jaar. Toeristengids Chebaa, is zijn baan na 15 jaar kwijtgeraakt en Farida heeft haar hotel gesloten in de eerste maanden van de gezondheidscrisis. De Marokkaanse autoriteiten hebben aangekondigd dat ze op 7 februari de luchtgrenzen zullen heropenen, zonder gewag te maken van een eventuele hervatting van de zeeverbindingen met Spanje.

Lees ook: Marokko: zeegrenzen blijven gesloten tot 7 februari

"Voor de pandemie werkte ik elke dag, het was een fantastische tijd. Nu blijft daar niets meer van over," klaagt Chebaa, zittend op het terras van een café in Tanger. Hij voegt daaraan toe dat de "regering wel inspanningen levert, maar het is niet voldoende. De enige nuttige oplossing voor ons is de opening van de maritieme lijnen om ons opnieuw te laten werken". Sinds juni 2020 geven de autoriteiten een maandelijkse steun van 2000 dirham aan professionals uit de toeristische sector. Ondanks de hulp "werken 50 van de 150 in Tanger werkzame gidsen in callcenters om te overleven", legt hij uit.

Farida is de eigenares van een klein hotel met 10 kamers in de Kasbah, het oudste deel van de stad. Het etablissement is wanhopig leeg. "Wij hebben nooit eerder onze deuren moeten sluiten," betreurt ze. Bepaalde hoteleigenaren hadden zelfs geen andere keuze dan definitief te sluiten. Farida blijft ondanks alles optimistisch en hoopt op een toevloed van toeristen zodra de grenzen weer opengaan.

Lees ook: Passagiersverkeer Tanger Med loopt sterk terug

In 2019 zijn 1,6 miljoen mensen per boot vanuit Spanje in Tanger aangekomen, aldus Jamil Ouazzani, marketingdirecteur van de haven van Tanger. In 2020 en 2021 deden slechts drie schepen deze haven aan, voordat de verbindingen werden opgeschort. Dit jaar worden 77 cruiseschepen verwacht, maar vooralsnog is de haven nog leeg. "We hopen dat de routes dit jaar heropend worden en willen graag dat de veerboten weer gaan varen", besluit hij.

De diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje, die in mei is ontstaan na de opname van Polisario-leider Brahim Ghali in een ziekenhuis in Logroño, en de Sahara-kwestie, maken de hervatting van de zeeverbindingen niet makkelijker.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team