Zoeken

Marokko: onzekere tijden voor toerismesector

9 mei 2021 - 12:40 - Marokko

©

Met de aankondiging van een derde golf van het coronavirus in Marokko, ingegeven door de verspreiding van nieuwe varianten van het virus in het koninkrijk, heeft de toeristische sector een nieuwe klap te verduren gekregen. Toerisme-bedrijven verkeren in onzekerheid over een mogelijke verlenging van de medische noodtoestand in Marokko en de schade die ze hierdoor nog verder zullen oplopen.

Toerisme-professionals hebben nog steeds hun hoop gevestigd op een zomer waarin er weer op grote schaal toeristen kunnen worden verwelkomd. Door de intrede van de verschillende varianten van het coronavirus zijn er wereldwijd echter alleen maar meer reisbeperkingen bij gekomen. Ook Marokko heeft de reisbeperkingen aangescherpt door het vliegverkeer met landen als Spanje, Frankrijk, Nederland en Turkije tot 21 mei op te schorten.

Volgens de website Maroc Diplomatique wordt ook het binnenlands toerisme zwaar getroffen door de gezondheidsmaatregelen. Vooral het verbod op vrij reizen tussen de grote steden is voor Marokkanen een obstakel om op vakantie te gaan in eigen land. De zuidelijke stad Dakhla, een bekende toeristische plek voor watersporters over de hele wereld, werd onlangs zelfs geheel van de rest van het land afgesloten nadat er 40 gevallen van de Britse variant waren ontdekt. Hoewel deze regio veel buitenlandse investeerders aantrekt, is er door de totale lockdown toch een enorm verlies geleden. De Britse variant van het coronavirus is inmiddels in zeven regio’s van Marokko aangetroffen.

Eind januari 2021 zijn de inkomsten uit de toerismesector met 67,2% gedaald ten opzichte van een jaar geleden. In januari 2020 waren deze inkomsten in een jaar tijd nog gestegen met 13,9%. Naar schatting heeft de sector over het afgelopen jaar 4,5 miljard dirham aan inkomsten misgelopen, blijkt uit een rapport van het Department of Studies and Financial Prognoses (DEPF). Eind november 2020 was het aantal aangekomen toeristen met 78,9% gedaald, en is het aantal hotelovernachtingen met 72,3% afgenomen. Het Nationaal Fonds voor Sociale Zekerheid (CNSS) heeft laten weten dat de loonsteun aan de toerisme-sector verlengd is tot 31 mei.

Bladna.nl