Zoeken

Toekomst Khadija Arib als Kamervoorzitter niet meer zeker

7 april 2021 - 17:26 - Wereld

©

De Marokkaans-Nederlandse Khadija Arib is nu reeds vijf jaar Kamervoorzitter en zou graag nog een termijn leiding geven aan de Kamer, maar is niet meer zeker van een herverkiezing nu ze een tegenstrever van formaat heeft. Vandaag valt de beslissing tijdens een stemming, eerst mogen de kandidaten zich nog presenteren aan de nieuwe Tweede Kamer.

Kamervoorzitter Khadija Arib zit al sinds 1998 in de Kamer en is sinds 2016 Kamervoorzitter. Ze nam de functie toen over van VVD’er Anouchka van Miltenburg. In 2017 werd ze zonder tegenkandidaten herkozen. Ze is heel populair en heeft zich nu ook herkiesbaar gesteld. Sinds februari dook er echter verzet op tegen een nieuwe termijn voor Arib. Het AD schrijft dat anonieme bronnen haar beschuldigen van machtsmisbruik en ’manipulatie’.

Daarnaast zijn er nog twee kandidaten die een ruime ervaring hebben als ondervoorzitter: Vera Bergkamp (D66) en Martin Bosma (PVV). De verschillende fracties kunnen voor de verkiezing vragen stellen aan de kandidaten over hun plannen en hoe zij het Kamervoorzitterschap willen invullen. Vooral de 49-jarige Bergkamp lijkt veel steun te krijgen. Ze is nu al zo’n negen jaar Kamerlid. Daarvoor was ze voorzitter van lhbti+-belangenorganisatie COC. De afgelopen jaren nam Bergkamp in de Kamer onder meer het woord over zorg, het reguleren van de wietteelt, de invoering van een vrouwenquotum en meerouderschap.

Ook de 56-jarige Bosma zit al sinds 2006 in de Kamer waar hij onder meer het woord voerde over Binnenlandse Zaken. Hij werkte eerder als journalist en staat onder meer bekend om zijn kritiek op de publieke omroep. Bosma verving Arib misschien wel het vaakst tijdens de afgelopen jaren en dat gaat hem goed af, maar hij heeft tegen zich dat zijn partij maar weinig respect toont voor de rechtsstaat. In 2016 verloor hij het Kamervoorzitterschap van Arib na vier schriftelijke stemronden. De PVV zal niet op Arib stemmen omwille van haar dubbele paspoort, ze heeft namelijk ook een Marokkaanse nationaliteit naast de Nederlandse. Ook Bergkamp heeft een Marokkaanse vader, maar geen dubbele nationaliteit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team