Zoeken

Tips voor een gezonde Ramadan

10 juli 2013 - 16:17 - Marokko

©

Ramadan valt dit jaar midden in de zomerperiode. Door de hitte en de lange zomerdagen is het vasten extra moeilijk. Daarom is het cruciaal om ’s avonds veel te drinken en gezond te eten.

Het vasten is een verplichting voor elke volwassen moslim die gezond van geest is. Toch wordt het aanbevolen niet te vasten als men daar fysiek niet in staat voor is. Het ritme tijdens de Ramadan verandert compleet, maar als de voeding gezond is, heeft het vasten geen invloed op de gezondheid, maar eerder talloze deugden volgens voedingsspecialisten.

Om het vasten te verbreken, raden experts aan de Iftar te beginnen met twee à drie dadels en een glas water. Voor de Iftar wordt ook een rijke groentesoep en fruit aangeraden. Daarbij is het essentieel 1,5 liter water per dag te drinken.

De belangrijkste maaltijd moet twee tot drie uur na de Iftar worden geserveerd. Rijst, pasta, aardappelen, magere vlees of kip en vis, en gekookte groenten - nodig om de cellen te regenereren - zijn uitstekende voedingsmiddelen tijdens de Ramadan. Ook wordt aanbevolen de voorkeur te geven aan gestoomde of gekookte maaltijden met veel kruiden. Vette sauzen worden afgeraden.

Ook ’s ochtends is het uitermate belangrijk goed te eten tijdens de Shor. Een juiste Shor voorziet het lichaam van de nodige energie om de lange dagen te vasten. Griesmeel, granen en brood, rijk aan koolhydraten, behoren tot de aanbevolen voedingsmiddelen voor Shor. Melk en kaas zijn ook nodig.

Het is belangrijk om tijdens de Ramadan uit de zon te blijven en lichamelijke inspanningen te vermijden. Mensen met diabetes moeten regelmatig hun bloedglucose controleren.

Tijdens de Ramadan, dat een periode van onthouding en bezinning dient te zijn, wordt er dagelijks uitbundig gegeten en gefeest. Vooral huishoudens met lage inkomens lijden hieronder.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team