Zoeken

Bouw Tichka tunnel onwaarschijnlijk

5 oktober 2012 - 19:55 - Marokko

©

Het bouwproject van een 10 kilometer lange Tichka tunnel, wordt opnieuw besproken in Marokko, sinds het bus-ongeval waarin 42 mensen zijn omgekomen op 3 september. Een groep lokale NGO’s probeerden eind september de autoriteiten van de noodzaak van een dergelijke tunnel te overtuigen.

De bouw van de Tichka tunnel in de Hoge Atlas werd in de late jaren ’40 gestart door de Franse kolonisten. Zij groeven meer dan één kilometer tunnel, maar lieten het idee varen toen het duidelijk werd dat ze Marokko spoedig zouden moeten verlaten.

Sindsdien zijn verschillende haalbaarheid- en geologische studies uitgevoerd, waaronder één in 2004 verricht door McKinsey en bijgewerkt in november 2010.

De kosten van het project wordt geschat op 10 miljard dirham door het Ministerie van Openbare Werken, en op 5 miljard door lokale NGO’s. Sommigen menen zelfs dat de bouw van een monotube-tunnel met twee banen zoals in Spanje, maar 2,8 miljard dirham zou kosten.

Maar het ministerie wil eerder een twintube-tunnel bouwen, een tunnel voor elke richting, wat minstens 10 miljard dirham zou kosten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team