Zoeken

Marokko geeft onderzeese tunnel naar Spanje niet op

18 november 2013 - 20:12 - Marokko

©

De Marokkaanse overheid wil het project van een onderzeese tunnel tussen Marokko en Spanje in de Straat van Gibraltar terug op gang krijgen. Dat meldt Najib Boulif.

De onderminister van Verkeer nam vorige week deel aan een Euro-Mediterrane conferentie in Brussel. Hij vertelde aan persbureau MAP dat de Marokkaanse regering aan zijn Europese partners een "technisch uitvoerbaar" plan wil voorstellen. Dat zou binnen de drie jaar gebeuren, de tijd om investeerders te zoeken en buurlanden te overtuigen van het nut van een onderzeese tunnel.

Najib Boulif oordeelt dat "de onderzeese tunnel dat Marokko en Spanje moet verbinden, het project van de eeuw is. Landen in de regio moeten het serieus overwegen en het bovenaan de Mediterrane agenda noteren".

Het idee van een vaste verbinding tussen de Europese Unie en Afrika dateert van 1989. In de jaren ’90 werd het project -op papier- aangepast, om een tunnel te worden gelijkend aan de kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland.

De tunnel zou 38,7 km lang zijn met spoor-, vlucht- en servicebuizen. Ruim 27,7 km zou op 100 meter diepte in de Middellandse Zee worden gebouwd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team