Zoeken

Telefoon Nabil B. mag in Marengo-proces worden gebruikt

13 januari 2021 - 16:40 - Wereld

©

Kroongetuige Nabil B. bleek in zijn cel in het geheim over een telefoon te beschikken. Die mag nu van de procureur-generaal aan de Hoge Raad, onderdeel worden van het strafrechtelijk onderzoek in het liquidatieproces Marengo.

De advocaten van kroongetuige Nabil B. hadden bezwaar gemaakt tegen het gebruik van de telefoon die hij stiekem in zijn cel had, omdat zij denken dat daar ook vertrouwelijke informatie over hun cliënt op staat. De Hoge Raad neemt op 9 februari een definitief besluit, waarna er geen beroep meer mogelijk is, schrijft De Telegraaf.

Nabil B. werd in 2018 kroongetuige in de zaak rond hoofdverdachte Ridouan Taghi, Hij gaf de clandestiene telefoon aan zijn in 2019 doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. De Amsterdamse Orde van advocaten gaf de telefoon na de dood van Wiersum aan de nieuwe advocaat van B. Maar deze anoniem gebleven raadsman is door Nabil B. ontslagen. Deze laatste bezorgde de telefoon terug aan de Orde waarna het door justitie in beslag is genomen.

De rechtbank van Amsterdam oordeelde eerder al dat de telefoon, met uitzondering van de berichtenwisseling tussen de kroongetuige en zijn vorige advocaat, onderdeel mag worden van het strafproces. De procureur-generaal vindt nu ook dat de informatie op de telefoon niet onder het verschoningsrecht valt "omdat het niet aannemelijk is dat de informatie bestemd was om aan de advocaat van de kroongetuige te worden toevertrouwd in de normale uitoefening van zijn beroep."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team