Zoeken

Advocaat die informatie lekte naar Taghi blijft onbekend

20 februari 2021 - 10:40 - Wereld

©

De deken van de Orde van Advocaten, Evert Jan Henrichs, heeft donderdagmiddag in Amsterdam bekendgemaakt dat een advocaat vertrouwelijke informatie heeft gelekt over het politieonderzoek naar het moordcommando van Ridouan Taghi.

Het onderzoek van Evert Jan Henrichs richtte zich vooral op een bericht van een bendelid op een PGP-telefoon. Het versleutelde bericht werd gedeeld onder de verdachten en bevatte juiste en vertrouwelijke informatie over het strafrechtelijk onderzoek in de zogenoemde 26Koper-zaak. Dit onderzoek draaide om meerdere verdachten die werden aangehouden na een grote wapenvondst in Nieuwegein, in juli 2015.

Dankzij de gelekte informatie wist Taghi alles over het onderzoek en kon hij vluchten naar Marokko om vandaaruit zijn criminele activiteiten voortzetten. Volgens het OM gaf hij na zijn vlucht nog opdracht voor meerdere moorden, waaronder de liquidaties van spyshop-houder Ronald Bakker uit Huizen, de broer van kroongetuige Nabil B. en advocaat Derk Wiersum.

In het bericht stond ook dat de informatie kwam van "het broertje van Mussa". Een broer van Kasem heet Musa, waardoor justitie en politie denken dat advocaat Khalid Kasem vertrouwelijke informatie had verstrekt uit het zogeheten 26Koper-onderzoek. De deken stelt nu dat dit niet bevestigd kan worden. "Ik heb niet kunnen vaststellen wie de informatie wel heeft verstrekt", zegt de deken in De Telegraaf. Er kunnen daarom ook geen tuchtrechtelijke maatregelen tegen Kasem getroffen worden.

De deken zegt dat hij advocaat Kasem en andere betrokkenen heeft gesproken. Ook zijn tientallen stukken opgevraagd en honderden andere PGP-berichten bestudeerd, maar er is geen bewijs gevonden waaruit blijkt dat Kasem het lek was. Wel staat volgens de deken vast dat er tijdens de beperkingen is gelekt door een advocaat.

"Aan een nare periode is nu een eind gekomen. De deken heeft langdurig en intensief onderzoek gedaan, waarbij ook het OM was betrokken. Ik heb zelf om dit onderzoek gevraagd, omdat ik wist dat mij niets te verwijten valt en ik van elke blaam gezuiverd wilde worden. De uitkomst van het dekenonderzoek is derhalve geen verrassing voor mij, maar wel een fijne bevestiging van wat ik steeds heb gezegd. Ik hoop dit nu achter mij te kunnen laten," zegt advocaat Khalid Kasem in dezelfde krant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team