Zoeken

Haven Tanger Med kan terugkerende wereld-Marokkanen niet aan

31 augustus 2014 - 21:43 - Marokkanen in het buitenland

©

Zoals verwacht is de haven Tanger-Med niet in staat om de enorme toevloed van Marokkanen op weg naar Europa snel te verwerken. Officieel bereikte de wachttijd dit weekend een tiental uren. Maar volgens door ons opgevangen getuigenissen moesten reizigers soms tot achttien uur wachten om op de boot te mogen.

Iedereen heeft schuld aan deze situatie. De havenautoriteiten maken elk jaar opnieuw dezelfde fouten en Marokkaanse vakantiegangers die terug naar Europa willen wachten tot het laatste weekend van augustus om terug te keren.

Vrijdag hadden de havenautoriteiten van Tanger Med reizigers reeds gewaarschuwd dat de boten op de overtocht naar Algerciras op 100 procent van hun capaciteit draaiden. In een verklaring schatte de havenautoriteiten dat er een wachttijd van gemiddeld twaalf uur was om aan boord van een ferry naar Spanje te mogen. Aan wereld-Marokkanen werd gevraagd om hun terugkeer uit te stellen.

Momenteel wordt de overtocht uitsluitend door Spaanse bedrijven verzorgd, namelijk FRS, Balearia, Acciona en Trasmediterranea. Deze situatie heeft ertoe geleid dat het Marokkaanse ministerie van Vervoer onlangs een aanbesteding heeft uitgevaardigd om een Marokkaanse redder op de overtocht tussen Tanger Med en Algeciras in te zetten. De kandidaten worden over enkele weken bekend gemaakt.

Druk druk op de Straat van Gibraltar

Prijs bootticket 50% duurder

Op 23 augustus hebben rederijen op de overtocht Tanger-Algerciras scherpe prijsverhogingen doorgevoerd. Boottickets zijn gemiddeld 40% à 50% duurder dan gewoonlijk.

Reders op de zeeroutes Tanger-Tarifa en TangerMed-Algeciras profiteren elk jaar opnieuw van de massale terugkeer van Marokkanen naar Europa om hun prijzen te verhogen.

Voor een enkel reis van Tanger stad naar Tarifa met een personenauto en vier volwassenen, moet men ongeveer ​​3220 dirham op tafel leggen. De oversteek van Tanger Med naar Algeciras is een kleine 300 dirham goedkoper.

In Spanje werden er in het laatste decennium vaak onderzoeken uitgevoerd door de mededingingsautoriteit. Overtredingen zoals prijsafspraken werden streng bestraft met hoge boetes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team