Zoeken

Tanger Med is haven van Algeciras voorbijgestreefd

14 februari 2021 - 18:40 - Economie

©

De haven Tanger Med is door de goede prestaties van de afgelopen jaren de haven van Algeciras voorbij gestreefd. In 2020 gingen er 5,8 miljoen containers door de Marokkaanse haven, een stijging van 20% ten opzichte van het voorgaande jaar.

In een artikel van de Amerikaanse website Bloomberg staat geschreven dat de Spaanse havens aan de Middellandse Zee en de Atlantische kust, door de opkomst van Tanger Med niet langer superieur zijn. Vooral de haven van Algeciras wordt volgens de website steeds meer overschaduwd door de snelle ontwikkeling van de Marokkaanse haven. Waar de hoeveelheid vracht die in de haven bij Tanger in 2020 is geladen en gelost juist met 20% is gestegen, is het aantal containers dat door de haven van Algeciras is gekomen met 0,4% gedaald tot een totaal van 5,1 miljoen containers.

Volgens Jordi Espin, beleidsmedewerker bij het European Shippers Council, heeft Tanger Med zijn succes te danken aan de strategische ligging, lagere loonkosten en een betere omliggende infrastructuur. Ook profiteert de haven van het feit dat grote vervoerders van zeevracht, zoals Maersk, CMA-CGM en Hapag-Lloyd, van het platform in Tanger gebruik maken. "Tien jaar geleden kon Tanger Med niet eens worden beschouwd als een serieuze concurrent in het Middellandse Zeegebied. Het Marokkaanse havenplatform is de afgelopen jaren echter aanzienlijk gegroeid en heeft een duidelijk ontwikkelingsmodel aangenomen", zegt Espin.

De beleidsmedewerker benadrukt dat de strenge Spaanse arbeidswetten en de onderhandelingen met de vakbonden over de salarissen die in de Spaanse havens worden uitbetaald, ervoor gezorgd hebben dat de haven van Algeciras de groei van Tanger Med niet bij kan houden. "Tanger Med profiteert van op maat gemaakte wetgeving om het platform zo modern en concurrerend mogelijk te maken," meent Espin.

"Een aanzienlijke toename van de vraag naar producten uit Azië, gekoppeld aan elektronische handel, heeft geleid tot de inzet van grote vervoerders die een moderne infrastructuur nodig hebben, zoals Tanger Med", meldt de beleidsmedewerker tot slot.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team