Zoeken

Tanger Med, 55e grootste haven ter wereld

13 juli 2014 - 23:22 - Economie

©

Tanger Med in het noorden van Marokko doet het dit jaar weer eens beter volgens een ranking van het tijdschrift Container Management. De Marokkaanse haven heeft 20 plaatsen gewonnen en is uitgegroeid tot de 55e grootste haven wereldwijd.

Volgens de havenautoriteiten werden sinds het begin van dit jaar ruim anderhalf miljoen containers overgeslagen, een stijging van 24 procent ten opzichte van 2013.

Havenbeheerder TMSA schat dat de haven tegen het einde van dit jaar 3 miljoen containers zal hebben overgeslagen. Dit hangt voornamelijk af van de wereldwijde groei. Vorig jaar al brak Tanger Med zijn eigen record met meer dan 2,5 miljoen containers.

In Afrika bezet de Marokkaanse haven de derde plaats. Op de eerste plaats staat de Egyptische haven van Port Said en op de tweede plaats de haven van Durban in Zuid-Afrika.

Wereld-Marokkanen, bedankt!

Het passagiersvervoer groeide ook dit jaar in Tanger Med. Een merendeel passagiers die via de noord-Marokkaanse haven reizen zijn in het buitenland wonende Marokkanen. Sinds de start van de zomeroperatie ’Marhaba’ op 5 juni werden in Tanger Med reeds 183.000 passagiers en meer dan 60.000 voertuigen geteld. Daar komen nog eens 900 bussen bij.

Marokko heeft in de laatste jaren heel wat inspanningen geleverd om de ontvangst van wereld-Marokkanen te verbeteren. Ook dit jaar zijn er nieuwigheden. In een verklaring laat de directie van Tanger Med weten dat voor de zomer een nieuwe ferry terminal werd geopend. Andere maatregelen werden getroffen waaronder de herstructurering van de toegangswegen, schaduwrijke zones en grote informatieschermen.

Tanger Med heeft ook veel aandacht voor communicatie. Behalve een website in het Frans en het Arabisch, zijn ook IOS en Android applicaties downloadbaar. Gebruikers kunnen dan live de doorstroom van passagiers, uurroosters en verkeerssituatie in de haven volgen.

En last but not least, binnenkort zal TMSA een nieuwe radiozender starten. Deze zal in het Arabisch, Frans en zelfs Engels beschikbaar zijn. Op het programma: informatie over het weer, vertrek- en aankomsturen en relevante informatie over bootreizen. De enige minpunt is dat de programma’s niet in het Tamazight zullen worden uitgezonden, een taal dat door een meerderheid Marokkanen in Europa wordt gesproken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team