Zoeken

Marokko op weg om wereldbekende autofabrikant te worden

9 augustus 2014 - 19:41 - Economie

©

Marokko is op weg om één van de grootste autofabrikanten ter wereld te worden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van adviesbureau Oxford Business Group waarin rekening wordt gehouden met gegevens van accountants- en belastingadviseursbedrijf PricewaterhouseCoopers.

In het afgelopen decennium is de Marokkaanse auto-industrie in een indrukwekkende tempo gegroeid, waardoor Marokko het nieuwe beloofde land is geworden voor beleggers die de Afrikaanse en Europese automarkten willen veroveren.

Marokko dankt zijn grote populariteit bij buitenlandse investeerders vooral aan zijn geostrategische ligging, het groot menselijke potentieel en de politieke en economische stabiliteit van het Koninkrijk.

Nog steeds volgens het rapport werden 108.743 voertuigen in Marokko geproduceerd in 2012. Deze cijfers komen van de International Organization of Motor Vehicle Manufacturers.

Dankzij deze 83%-groei van de autoproductie (ten opzichte van 2011), is Marokko de grootste autofabrikant in Noord-Afrika geworden. Tot over enkele jaren werd deze plaats bezet door Egypte. Op het hele Afrikaanse continent is Marokko de tweede grootste autofabrikant na Zuid-Afrika.

Renault Tanger in Marokko

Experts voorspellen dat Marokko binnen een drietal jaren de 19e grootste autofabrikant ter wereld zal worden. In het Koninkrijk zijn een dertigtal onderaannemers en leveranciers van autostukken aanwezig. Het Noord-Afrikaans land heeft een gediversifieerde auto-industrie en een prima infrastructuur die voldoet aan de eisen van de moderne auto-en vliegtuigindustrie.

Door zich in Marokko te vestigen verlagen auto-en vliegtuigfabrikanten hun kosten, met name dankzij de gekwalificeerde en goedkopere arbeidskrachten. Als gevolg kunnen zij hun goederen aan lagere prijzen exporteren naar de Europese markt en zich ook meer richten op de Afrikaanse markt.

Renault Tanger

Het beste voorbeeld van deze ontwikkeling is de Franse autogigant Renault, die in december 2012 een autofabriek in de noord-Marokkaanse stad Tanger opende. In slechts anderhalf jaar is Renault Tanger één van de grootste autofabrieken in Afrika geworden. Door dit succes plannen meerdere andere autofabrikanten zoals Toyota en Hyundai zich in de komende jaren in Marokko te vestigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team