9 augustus 2022 - 18:20 - Wereld
Jan Struijs, de voorzitter van politiebond NPB, is van mening dat "Nederland een narcostaat is geworden, met name door de sterke aanwezigheid van drugskartels zoals de Mocromaffia.
"Ik noem Nederland een narcostaat 2.0, omdat drugs zoveel geld in de legale economie pompen dat het de overhand krijgt", vertelde Jan Struijs in een gesprek op de Zweedse tv-zender SVT. "Het ondermijnt de democratie, maar ook de economie," zei hij. Hij verwijst naar corruptie in de dokken, bedreigingen van advocaten en geweld tegen journalisten, maar ook naar de vele liquidaties in de laatste jaren. Verschillende drugmaffia’s zijn verantwoordelijk voor de misdaden die in het land worden gepleegd. De bekendste is de "Mocromaffia", een criminele organisatie die zich bezighoudt met drugshandel in Nederland en België.
Lees ook: FBI tipte Nederland over communicatie Taghi met maffiabaas
De organisatie heeft bloed aan haar handen en wordt onder meer beschuldigd van de moord op de bekende misdaadjournalist Peter R. de Vries. Ridouan Taghi, leider van de Mocromaffia, is de vermoedelijke opdrachtgever voor deze moord. De Vries was adviseur van kroongetuige Nabil B in de Marengo-strafzaak. In 2018 werd de broer van Nabil B. doodgeschoten en in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum. In juni 2018 werden ook twee aanslagen gepleegd tegen twee Nederlandse mediakanalen, Panorama en De Telegraaf. De aanleiding van de aanslagen waren publicaties waarin leiders van de Mocromaffia met naam en toenaam werden genoemd.
Lees ook: Ridouan Taghi leidde "meedogenloze organisatie"
De Mocromaffia begon zijn criminele activiteiten in de jaren 90. De organisatie groepeert tientallen distributiekanalen voor cocaïne en synthetische drugs. Het motto van het netwerk is "Wie praat, die gaat", of met andere woorden: "Hij die spreekt zal sterven". In het begin was de criminele organisatie betrokken bij de handel in cannabis uit Marokko. In de loop der jaren is de Mocromaffia een belangrijke speler geworden in het vervoer en de verkoop van cocaïne in Nederland en vervolgens in België in de jaren 2010.
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Racisme in België live op televisie onthuld
Chaos met pelgrimsvluchten in Saoedi-Arabië: Marokko komt met oplossing
Gasleiding Nigeria-Marokko: VS wil meedoen!
Ryanair in Marokko: droom wordt nachtmerrie
Klaas opgelicht door grote liefde, 85.000 euro verdwenen in Marokko
Marokko redt Spanje van totale black-out na massale stroomuitval
Spaans dorp daagt Chefchaouen uit