Zoeken

Straaljagers boven Sebta voeding voor speculatie bij inwoners

5 juni 2021 - 19:40 - Wereld

©

Normaal gesproken slaan de inwoners van de Spaanse stad Sebta maar weinig acht op militaire oefeningen van het Spaanse leger in de buurt van het schiereiland. Door de gespannen sfeer die er heerst tussen Marokko en Spanje, legden vele Spanjaarden een verband tussen de diplomatieke crisis en de Spaanse gevechtsvliegtuigen die afgelopen woensdag manoeuvres maakten in het luchtruim boven de stad.

Toen er afgelopen woensdag Spaanse straaljagers werden gesignaleerd in de lucht boven Sebta leidde dit tot wilde speculaties bij de inwoners. Het militaire vertoon zou volgens hen verband houden met de oplopende spanningen tussen Marokko en Spanje. De krant El Faro de Ceuta meldt echter dat het ging om een oefening van Spaanse strijdkrachten die zijn gestationeerd in Monte Hacho.

Het Algemeen Commando van Ceuta (COMGECEU) heeft bevestigd dat het ging om een militaire oefening van de luchtmacht van Sebta en een gemengd artillerieregiment. Bij de oefening werd gebruik gemaakt van C-101 opleidingsvliegtuigen.

De aanwezigheid van de gevechtsvliegtuigen voedde speculaties over het vermeende verband met de duizenden migranten die tussen 17 en 19 mei een overtocht hebben gemaakt vanuit Marokko naar Sebta. Hoewel de politieke crisis sindsdien alleen maar is verergerd, is de bewaking van de grens bij Sebta, zowel aan de Spaanse als de Marokkaanse zijde, weer op orde. Hiermee moet worden voorkomen dat er in de toekomst nog een massale overtocht kan worden gemaakt door migranten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team