Zoeken

"Stop 490" voor de bevrijding van Hanaa

5 februari 2021 - 17:20 - Marokko

©

De burgerrechtenbeweging "Hors La Loi" heeft Marokkanen opgeroepen om de boodschap "Stop 490" op sociale netwerken te delen. Hiermee wil de beweging ervoor zorgen dat Hanaa, een jonge Marokkaanse die is veroordeeld voor een buitenechtelijke relatie, wordt vrijgelaten.

De jonge vrouw uit Tetouan, meer bekend als "Moulat el Khimar", is veroordeeld tot een maand gevangenisstraf omdat ze seks heeft gehad buiten het huwelijk. Omdat wetsartikel 490 de Marokkaanse justitie in staat stelt om Marokkanen hiervoor te veroordelen, maakt de beweging "Hors La Loi" zich sterk voor de afschaffing van dit artikel. Naast het delen van de boodschap op sociale media, heeft de beweging afgelopen woensdag een digitale sit-in actie gehouden.

De jonge moeder is veroordeeld naar aanleiding van een seksvideo die op sociale media was geplaatst door haar ex-vriend. Hoewel de man evengoed een strafbaar feit heeft gepleegd, is alleen de vrouw uit Tetouan veroordeeld. "Dit zijn initiatieven die we al hebben gezien bij bijvoorbeeld de Black Lives Matter-beweging", zegt Sonia Terrab, de directeur en medeoprichter van Hors la Loi. "We vragen niet alleen om de intrekking van dit artikel, maar we steunen Hanaa in haar besluit om in beroep te gaan tegen haar straf tot een maand gevangenis", vertelt Terrab aan de Franse radiozender RFI.

De verontwaardiging over artikel 490 is geen nieuw fenomeen. In september 2019 waren er protesten tegen de arrestatie van de journalist Hajar Raissouni. Ze werd verdacht van het plegen van een illegale abortus, wat ook volgens wetsartikel 490 een strafbaar feit is. Na 47 dagen hechtenis werd haar gratie verleend door Koning Mohammed VI.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team