Zoeken

Amazigh Spring: kortfilm "Bab Sebta" online te zien

10 januari 2021 - 09:20 - Cultuur

©

Bozar en Moussem focussen met het project Amazigh Spring op de cultuur en de strijd van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika. De kortfilm Bab Sebta van regisseur en beeldend kunstenaar Randa Maroufi is tijdelijk te bekijken op moussem.be.

Bab Sebta is de Arabische naam van Ceuta, een Spaanse enclave in Marokko. Bab staat voor de deur naar Europa. Randa Maroufi is zelf de dochter van een douanebeambte. Ze observeerde de mannen en vrouwen die werkzaam zijn op de grens tussen Afrika en Europa in de Spaanse enclave, die slechts bestaat uit enkele vierkante kilometers op Marokkaans grondgebied.

In de kortfilm zijn mannen en vrouwen te zien die, zwaar beladen als muilezels, bewegen over de grens die wordt voorgesteld door een vlak met lijnen op de vloer om de verschillende functies en gebieden af te bakenen.

Maroufi toont deze mensen vanuit een dubbel perspectief, zowel vanaf de grond, op een menselijke schaal, als van bovenaf. De camera gaat van het ene naar het andere gezichtspunt. Het zijn allemaal actrices en acteurs die hun eigen rol spelen. Het is de choreografie van hun dagelijkse leven. Soms zijn ze in beweging, vaak wachten ze urenlang gedwongen.

De film is tijdelijk te bekijken vanaf 10 januari om 10:00 uur tot 17 januari om 24:00 uur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team