Zoeken

Grote sprong voorwaarts voor onderzeese kabelproject Marokko-VK

3 april 2023 - 18:00 - Economie

©

De Britse regering heeft het onderzeese kabelproject tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk eindelijk een prominente plaats gegeven in haar nieuwe energiestrategie.

Het Britse bedrijf Xlinks, dat belast is met de aanleg van een onderzeese kabel tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk, zegt in een verklaring dat de Britse regering een beleidsdocument heeft gepubliceerd met de titel "Powering Up Britain: Energy Security Plan", waarin staat dat zij de levensvatbaarheid en wenselijkheid van het project onderzoekt, om na te gaan hoe het kan bijdragen tot de energiezekerheid van het land. De nota beschrijft ook hoe Groot-Brittannië zijn energievoorziening moet veiligstellen door middel van gediversifieerde bronnen en relaties met sterke en vertrouwde partners en bondgenoten, zoals Marokko.

Lees ook: Vertraging onderzeese kabelproject Marokko-Verenigd Koninkrijk

"De energiezekerheid van het Verenigd Koninkrijk is van vitaal belang voor het land, maar het is ook dringend noodzakelijk om vast te houden aan de doelstelling van de regering (om het elektriciteitssysteem tegen 2035 volledig CO2-vrij te maken) en te voorkomen dat het kortetermijndenken de overgang naar schone en overvloedige energiebronnen zou kunnen doen ontsporen," aldus Simon Morrish, CEO van Xlinks.

Lees ook: Octopus Energy neemt deel aan onderzeese kabelproject Marokko-VK

Het 3800 km lange onderzeese kabelproject moet Marokko en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbinden en heeft een totale kostprijs van 21,9 miljard dollar. Xlinks zal in Marokko een elektriciteitscentrale van 10,5 GW bouwen (7 GW zonne-energie, 3,5 GW windenergie), die het Verenigd Koninkrijk in 8% van zijn elektriciteitsbehoefte zal kunnen voorzien.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team