Zoeken

Onderzeese zeekabelproject Marokko-VK veel duurder dan verwacht

18 april 2024 - 16:00 - Economie

©

De bouw van de 3800 kilometer lange onderzeese kabel die Marokko met het Verenigd Koninkrijk moet verbinden en het land 8% van zijn elektriciteitsbehoefte moet leveren, wordt duurder dan verwacht.

De kosten van Xlinks, het project voor de aanleg van de kabel, waren aanvankelijk geraamd op 20 miljard Britse pond (22 miljard dollar). Volgens de laatste update van Xlinks First, de vennootschap die het project leidt, zullen de kosten nu tussen de 22 en 24 miljard pond bedragen, oftewel tussen de 27 en 30 miljard dollar. Dit blijkt uit de eerste openbare communicatie over de bouwkosten en de aankoopprijs van de elektriciteit die dinsdag werd vrijgegeven. De aankoopprijs van de elektriciteit die via de kabel van Guelmin-Oued Noun in Marokko naar het Verenigd Koninkrijk wordt getransporteerd, zou tussen de 70 en 80 pond sterling per MWh schommelen. Oorspronkelijk werd een prijs van 48 pond verwacht.

Lees ook: Onderzeese kabel met Marokko: Verenigd Koninkrijk uitgesloten?

Meerdere factoren zijn verantwoordelijk voor deze herziening van de kosten. Xlinks First wijst op de "significante" druk op de kosten van alle energieprojecten. "Onze nieuwe richtlijnen met betrekking tot de uitoefenprijs van het Marokko-VK Power-project zijn in overeenstemming met wat we op de markt als geheel waarnemen en worden veroorzaakt door de impact van macro-economische factoren", aldus James Humfrey, CEO van Xlinks First. Het bedrijf wijst ook op de impact van wereldgebeurtenissen op de toeleveringsketen, die "ongeveer 60% van de verandering vertegenwoordigt, als gevolg van een veelheid van factoren, waaronder de algemene stijging van de kosten van grondstoffen en energie, en de toenemende wereldwijde vraag naar hernieuwbare energie." "40% van de verandering is te wijten aan directe macro-economische effecten", voegt de Xlinks toe.

Lees ook: Belangrijke steun voor onderzeese kabel Marokko-Verenigd Koninkrijk

De bouw van de 3800 kilometer lange onderzeese elektriciteitskabel zal Marokko en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbinden. Xlinks First zal in Marokko een elektriciteitscentrale van 10,5 GW bouwen (7 GW zonne-energie en 3,5 GW windenergie). Dit project zal het Verenigd Koninkrijk 8% van zijn elektriciteitsbehoefte kunnen leveren. Volgens de berekeningen van het Britse bedrijf zal deze installatie 3,6 GW betrouwbare en schone elektriciteit aan de Britten kunnen leveren gedurende gemiddeld 20 uur per dag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team