Zoeken

Spanje: wereld-Marokkanen terug op 1 juli

30 mei 2020 - 11:00 - Marokkanen in het buitenland

┬ę

Wereld-Marokkanen zullen in juni dit jaar niet naar Marokko mogen reizen vanwege de coronavirus pandemie. Spanje verwacht hun terugkeer vanaf de 1e juli.

Fernando Grande-Marlaska, Spaanse minister van Binnenlandse zaken, verklaarde eerder deze week tijdens een persconferentie dat de zomeroperatie "Paso del Estrecho" voor Marokkanen die via Spanje naar Marokko reizen voor de zomervakantie, onmogelijk in juni van start kan gaan zoals de vorige jaren.

Volgens de bewindsman is de organisatie van de doorreis van miljoenen Marokkanen "een gevoelige uitdaging" waarbij nauw wordt samengewerkt met Marokko, maar ook met Algerije. Meerdere Spaanse ministeries en een gemengde Spaans-Marokkaanse commissie staan continu in contact om dit jaar de zomeroperatie te organiseren, rekening houdend met de coronacrisis.

Grande-Marlaska stelt dat de zomeroperatie Marhaba 2020 door de pandemie en de sluiting van de grenzen, niet van juni, maar vermoedelijk van juli tot oktober zal lopen. Momenteel is het namelijk nog niet mogelijk om de sanitaire veiligheid van de reizigers en alle mensen die aan de organisatie deelnemen te garanderen.

Volgens cijfers van de Spaanse autoriteiten reizen elk jaar ongeveer 3 miljoen Marokkanen via Spanje naar Marokko voor de zomervakantie. Het merendeel doet dat met de auto en neemt de boot in Algeciras of Tarifa naar Tanger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team