Zoeken

Spanje weigert lichaam Marokkaan te repatriëren

14 februari 2022 - 09:40 - Wereld

©

De Spaanse gerechtelijke politie eist meer onderzoek, vooraleer de rechtbank toestemming kan geven om het stoffelijk overschot van Taofik Belassal te repatriëren. Deze jonge Marokkaanse seizoenarbeider kwam in december 2019 om bij een brand in Huelva.

De familie van de jongeman richtte zich reeds driemaal tevergeefs tot de Spaanse rechter, om hem te verzoeken de opdracht te geven tot de repatriëring van het stoffelijk overschot van Taofik. De Marokkaanse politie bevestigde in november de identiteit van Taofik, nadat een DNA-test werd uitgevoerd met de medewerking van zijn familie. Maar dit heeft de Spaanse autoriteiten niet overtuigd, ze eisen extra onderzoek en zeer gedetailleerde testen, zo meldt Publico.

Lees ook: Wafaa twee jaar na moord eindelijk begraven in Spanje

De 23-jarige Taofik werd slachtoffer van de branden die de sloppenwijken van de seizoenarbeiders van de aardbeienoogst teisterden, in de provincie Huelva. Zijn neven, die in de kustplaats Mazagón in Palos wonen, pleiten bij de rechtbank van eerste aanleg in Moguer twee jaar na zijn dood nog steeds voor de repatriëring van zijn stoffelijk overschot. Het lichaam van Taofik wordt in Huelva onder toezicht van het Forensisch Instituut van de Raad van Andalusië bewaard, in afwachting van de uitspraak van de rechtbank.

Aangezien de jongeman volledig was verbrand, was het resultaat van een eerste DNA-test onduidelijk. Zijn DNA werd daarbij vergeleken met dat van één van zijn neven. De Spaanse rechtbank verzocht Interpol in 2020 om een nieuwe DNA-test uit te voeren, dit keer met directe verwanten van Taofik in Marokko.

Marokko stelde drie maanden na dit verzoek een procedurefout aan de kaak, en eiste dat de zaak voor een internationale rogatoire commissie zou worden gebracht. Anderhalf jaar daarna werd de rechter die de zaak bij de rechtbank van Moguer behandelde, door de Spaanse gerechtelijke politie op de hoogte gebracht van het feit dat Marokko de identiteit van Taofik heeft bevestigd, na het uitvoeren van een DNA-test bij directe familie van de overledene in Moulay Bousselham, bij Larache. Desondanks blijven de Spaanse autoriteiten om diepgaande deskundigenverslagen vragen, die de identiteit van de overledene kunnen aantonen. Ze geven een "gebrek aan bewijsstukken" aan als argument voor deze eis.

Lees ook: Spanje: Marokkaans consulaat voorkomt crematie wereld-Marokkaanse

Taofik’s familie is wanhopig. Ze begrijpen de reden van dit "oponthoud" niet. Ze vragen enkel om de vrijgave van het lichaam van de jongeman, zodat ze hem waardig kunnen begraven in Marokko. "Het recht van de familie om over het lichaam te beschikken wordt geschonden omdat het systeem niet in staat is binnen een redelijke termijn te reageren", aldus Pepa Suárez, hoofd van een mensenrechtenorganisatie in Huelva.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team