Zoeken

Marokkaanse drug richt ravage aan onder jongeren in Spanje

17 juni 2024 - 22:50 - Wereld

©

De Spaanse Vereniging voor Algemene Geneeskunde en Huisartsen (SEMG) maakt zich zorgen over de toenemende populariteit van ’karkoubi’ onder jongeren in Spanje.

Deze hallucinogene drug, ook wel bekend als de "drug van de armen", wordt gemaakt door het mengen van Rivotril (clonazepam), een sterk angstremmend middel, met Fenobarbital, een anti-epilepticum, en andere stoffen zoals hasj, alcohol en lijm.

Lees ook: Gevaarlijke drug "Lboufa" dringt Marokkaanse scholen binnen

De SEMG waarschuwt voor de ernstige gezondheidsrisico’s van karkoubi, die leiden tot hallucinaties, agressie, ernstige intoxicaties, coma en zelfs zelfmoord. De drug is gemakkelijk verkrijgbaar op de zwarte markt voor een lage prijs van tussen de 3 en 5 euro, wat het nog aantrekkelijker maakt voor kwetsbare jongeren.

Tijdens het 30e Nationale Congres van Algemene Geneeskunde en Huisartsen benadrukte de SEMG de noodzaak om de illegale verkoop van karkoubi aan te pakken en jongeren voor te lichten over de gevaren van deze drug. De Spaanse Nationale Politie waarschuwt op TikTok: "Laat je niet misleiden door de lage prijs. Het is net zo gevaarlijk als elke andere drug."

Lees ook: Spanje bezorgd om nieuwe drug uit Marokko

De SEMG pleit voor een bredere aanpak om de toegang tot karkoubi te beperken en preventieprogramma’s te implementeren om jongeren te informeren over de risico’s van drugsgebruik.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team