Zoeken

Spanje bezorgd om nieuwe drug uit Marokko

16 december 2023 - 22:00 - Wereld

©

Spanje maakt zich zorgen over een nieuwe drug die vanuit Marokko het land binnenkomt, bekend als "karkoubi", ook wel "de drug van de armen" genoemd.

Deze mix van hasj en Rivotril, geïmporteerd uit Marokko, veroorzaakt psychotische reacties bij gebruikers, met variabele sedatieve effecten. De snelle verspreiding van deze drug op de Spaanse markt baart de autoriteiten zorgen.

Lees ook: Marokkaanse karkoubi richt ravage aan onder jongeren in Spanje

Karkoubi, al lang bekend in Marokko, wint terrein in Spanje en heeft vooral een impact op de armste lagen van de samenleving. De Spaanse politie zet zich in om via sociale media bewustwording te creëren en intensiveert beslagleggingen in Madrid, Andalusië en Alicante.

De chemische samenstelling van karkoubi combineert hasj met clonazepam, wat resulteert in een krachtige psychotrope cocktail. Ongecontroleerd gebruik van clonazepam, vooral in combinatie met alcohol, verhoogt het risico op ernstige bijwerkingen. De aanwezigheid van codeïne in de mix verhoogt het risico op verslaving en ademhalingsproblemen.

Om deze epidemie te bestrijden, heeft de politie ook haar samenwerking met apothekers versterkt, hen aanmoedigend om alert te zijn voor verdachte doktersvoorschriften en eventuele twijfels te melden bij de autoriteiten. De Spaanse autoriteiten blijven niet stilzitten. Operatie Camaco, uitgevoerd door de Guardia Civil, leidde tot de arrestatie van twee personen in Andújar, betrokken bij een vermeende handel in Rivotril gerelateerd aan karkoubi.

Lees ook: Gevaarlijke drug "Lboufa" dringt Marokkaanse scholen binnen

Ook de operatie "Lgharb-Valla" (naam in het Arabisch!), uitgevoerd door verschillende diensten waaronder de Spaanse politie, resulteerde in het ontmantelen van een organisatie betrokken bij de productie van karkoubi. Deze grensoverschrijdende politieactie leidde tot aanzienlijke drugsvangsten en de arrestatie van meerdere bendeleden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team